En god vän är död! Arne Mattsson fick Wijk och Hillman att röra sig

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Artikel

KJELL E. GENBERG

Arne Mattsson är död. Han blev 75 år gammal. Det var ganska tyst om honom på senare år, men han var tvivelsutan en av Sveriges största regissörer, en produktiv och tekniskt mycket kunnig filmmakare. Han åstadkom hela 60 långfilmer.

I sommar har vi sett flera av hans verk på TV, och det har inte varit vilka rullar som helst. Han gjorde film på Maria Langs böcker om Christer Wijk och om Folke Mellvigs kapten Hillman. Det var kanske för brödfödans skull dessa kom till – fast Arne var genuint road av deckare – medan andra uppmärksammade filmer, som klassikern ”Hon dansade en sommar”, gjorde honom känd och beundrad över hela världen.

På senare år höll han mest till utomlands, men han brukade alltid komma och hälsa på när han dök upp i Sverige, alltid med nya projekt på gång. Sista gången berättade han att han höll på att skriva sina memoarer. Med en ironisk grimas sade han att de skulle heta ”I skuggan av en skitstövel”…

Det är lätt att förstå den titeln. Han var aldrig förtjust i Ingmar Bergman, den i hans generation filmskapare som kastade sin skugga över alla andra. Arne blev också, i mitt tycke, orättvist bedömd av filmkritiker som (i 60- och 70-talets anda) endast kunde uppskatta dem som hade de ”rätta” åsikterna. Med filmen ”Yngsjömordet” försökte han blidka dem, men de hade en gång för alla bestämt sig att Mattsson var en dålig regissör. De valde att inte minnas konstnärligt högklassiga filmer som ”Salka Valka”, ”Hemsöborna”, ”Vaxdockan” och ”Kärlekens bröd”. Detta drev Arne i landsflykt. Han gjorde därefter film i Jugoslavien, Kanada, USA och Spanien, ofta med namnkunniga skådespelare.

Han var en man som sprudlade av gott humör och vilda idéer. Jag kommer aldrig att glömma de nätter vi satt och diskuterade projekt som vi båda visste aldrig skulle tåla gryningsljuset. Men roligt hade vi. Jag kommer alltid att sakna Arne, men får väl nöja mig med att se hans gamla rullar på TV och minnas mannen som gjorde dem.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22