En glädjespridande Fyhr

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

Av Bertil Falk

Mattias Fyhr har för mig varit en av männen i Rickard Berghorns Minotauren. Nu stiger han fram ”ur skuggan” med De mörka labyrinterna. Gotiken i litteratur, film, musik och rollspel. Därmed gör ellerströms förlag åter en förnämlig insats. En doktorsavhandling ska vara ambitiös och det på ett knäsatt sätt. På 363 sidor uppfyller Fyhr kraven. Han vägleder och gläder mig genom gotikens labyrinter, lönnrum, ruiner och slott som rasar samman bland gengångare som rasslar med kedjor (skrev Plinius d.y. gotik?), levande begravda, levande tavlor och annat gotiskt.

Jag får veta att det oftast handlar mera om melankoli än om skräck. Skräck utan melankoli är inte gotik. Fyhr reder ut skillnaden mellan begreppen ”terror” och ”horror”, som jag alltid haft svårt att begripa.

Jag möter författare och verk som jag läst, som jag läst OM, men aldrig läst samt sånt som jag aldrig hört talas om. Jag lär mig mycket av denne Fyhr: att John Dickson Carrs Svart sabbat och den ockulte Strindberg finns med är inte underligt, men Stig Dagerman. Oväntat!

Det känns skönt att slippa snorkiga bedömningar. Här döms inget ut, inte heller in, här analyseras, noteras, jämförs och fastslås. Allt detta och författarens imponerande kunnighet gör att avhandlingen besitter den allmängiltighet som löst utkastade tyckanden saknar. Här handlar det om verken. Inte ett enda nedsättande ord om författarnas utseende. Den som vill veta hur det stod till med Horace Walpoles läppglans har inget att hämta hos Fyhr. Innehåll och handling, inte upphovsmakarnas personer, står i centrum.

Notapparaten är omfattande och ger mycken läsning. Boken är också snygg och innehåller anspråkslösa men livgivande illustrationer i svartvitt ur gamla utgåvor av gotik. Fyhr höll mig vaken en halv natt. Verket kommer inte att stå stilla på min referenshylla. Kort och gott: skitbra! Och Fyhr är såvitt jag vet först på plan.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22