En föregångare till både Mike Hammer och James Bond

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Artikel

TUFFINGEN BULLDOG DRUMMOND

Av Hans Sidén

Den äventyrslystne, orädde och superpatriotiske engelske bovjägaren kapten Hugh ”Bulldog” Drummond introducerades 1920 av den engelske författaren Herman Cyril McNeile. Han använde pseudonymen Sapper när skrev en lång rad Bulldog Drummond-romaner av vilka många filmades på 30-talet. Den första Sapperromanen som översattes till svenska var Bulldoggen som kom 1924 och samma år följdes av Den svarta ligan. 3:e ronden och Finalen kom båda 1925. 1934 kom Knock-Out och Nära ögat och 1937 Nyckelklubben. Samtliga publicerades av Beckmans förlag som även gav ut 6 gamla Drummondromaner i nyredigerade versioner 1973.

Bulldog Drummond är en välutbildad f.d. arméofficer som efter 1:a världskriget när han inte stör friden på någon exklusiv herrklubb i London söker äventyrliga uppdrag via dagspressannonser. Bulldog Drummonds bäste vän och hjälpreda är överklasstönten Algy Longworth och dessutom assisteras Drummond ofta av sin trogne betjänt Denny. Drummonds dödsfiende i fyra tidiga romaner är det kriminella geniet Carl Petersen och hans väninna den vackra Irma. Men i den sista romanen möter Petersen sitt välförtjänta öde.

I The Detective in film påpekar filmhistorikern William K. Everson att Bulldog Drummond är en föregångare till 50-talstuffingen Mike Hammer men Sappers romaner har givetvis inspirerat ytterligare en rad deckarförfattare som skrivit om hårdkokta hjältar, t.ex. Ian Fleming.

Bo Lundin beskriver i sin utmärkta bok Salongsbödlarna Sappers hjälte som ”den äktengelske friskusen Bulldog Drummond med hemortsrätt i Londons West End. De huvudsakliga bovarna är ryssar, polacker, tyskar och ”dagos”, de första två nationaliteterna ofta med judeblod indroppat för att riktigt understryka deras obefintliga människovärde”.

Bulldog Drummond är en fullfjädrad rasist i romanerna men det här tonades ner när han blev filmhjälte. Det började redan under stumfilmsepoken 1922 i Bulldog Drummond där han spelades av Caryle Blackwell.

Men det var i en ljudfilm 1929 som Drummond på allvar fick sitt filmgenombrott i Bulldog Drummond där huvudrollen spelas av en mycket populär och elegant engelsman, Ronald Colman. Den här filmen anses vara en av de allra bästa i den långa Drummondserien som fortsatte fram till 60-talet. Colman som i filmen är en Drummond med humor spelade 1934 rollen ytterligare en gång i Bulldog Drummond tar revansch.

Paramount producerade en serie välgjorda små B-filmer om Bulldog Drummond på 30-talet och Ray Milland spelade huvudrollen i den första, Bulldog Drummonds återkomst 1937. Men sedan tog John Howard över. Här är de Bulldog Drummondfilmer med John Howard som visades i Sverige:

Bulldog Drummond på villospår, 1937

Bulldog Drummond i fara, 1938

Bulldog Drummond i Afrika, 1938

Bulldog Drummond går i fällan, 1939

Bulldog Drummonds äventyrliga vigsel, 1939

Däremot visades aldrig de två Bulldog Drummondfilmer som Ron Randell gjorde 1947 eller de båda som Tom Conway, tidigare stjärnan i Falken-serien, gjorde 1948.

Walter Pidgeon spelade en åldrad Drummond i Bulldog Drummonds återkomst 1951 (som ofta reprisvisas på kabelkanalen TCM) men sedan dröjde det fram till 1967 innan Hugh Drummond dök upp igen på film, då spelad av Richard Johnson. Han var en James Bondliknande hjälte i Mr Drummond och djävulens agenter 1967 och i uppföljaren Some girls do 1969. Sistnämnda fick dock aldrig svensk biopremiär.

Parodi på Drummond

Senast Bulldog Drummonds sågs på film var 1983 i Bullshot en härligt burlesk parodi i Monty Pytonstil där Alan Shearman spelar klanten kapten Hugh ”Bullshot” Crummond. Han drabbar samman med sin ärkefiende greve Otto von Bruno och dennes glamorösa partner Lenya, vilka kidnappat en känd uppfinnare.

Crummond lovar uppfinnarens dotter Rosemary att rädda fadern och efter en rad bizarra äventyr på tåg och i flygplan slutar det hela med att Crummond och Rosemary vinner en biltävling mellan London och Brighton.

När Sapper dog 1937 fortsatte hans gode vän Gerard Fairlie att skriva om Bulldog Drummond. Av hans romaner har på svenska utkommit Bulldog Drummond slår till, 1941, Kapten Bulldog Drummond, 1947, Bulldog Drummond går under jorden 1952 och Bulldog Drummond får chansen, 1955.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22