En annan sida av författarskapet

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Artikel

Av HELMUTH GLÖCK

Det är en ruggig höstkväll efter en dag med regn och isande vind. Dimman hänger i luften. Nedfallna löv ligger i drivor längs vägen när vi kör till Eslöv, där biblioteket anordnar deckarkväll med Håkan Nesser.

Ett tyst mummel möter oss i dörren. Människor sitter vid de utspridda borden. I rummets bortre ände vankar Håkan fram och tillbaka, rättar till boktravarna han lagt på flygeln. Vi hälsar på Håkan och övriga bekanta och slår oss ner.

Jag räknar antalet besökare: 27 inklusive bibliotekspersonal. Ett ganska normalt antal kommenterar Håkan efteråt. Han berättar att han tillbringat en vecka i ”Skåne”. Olika gymnasieskolor på dan och bibliotek på kvällen. Fast de som planerat turnén har visst inte nåt vidare begrepp om vad Skåne är, jag har varit både i Ljungby, Karlskrona och Varberg, suckar han.

Fast det är kul att vara ute och möta sina läsare, men det kan bli lite väl jobbigt med en hel vecka i sträck, säger han. Oftast handlar det bara om en dag och sedan hem igen. Omkring femtio framträdanden om året brukar det bli.

Jag undrar hur alla dessa möten påverkar hans författarskap, klarar han av att bryta skrivandet och ge sig ut på olika möten och sen komma hem igen och fortsätta eller…

Det är inget problem för mig, säger han. Oftast åker jag tåg och då hinner jag skriva en hel del. Jag kan skriva nästan överallt. När jag jobbade som lärare hände det ibland att jag satt i katedern och skrev samtidigt som eleverna jobbade med egna uppgifter.

För dina läsare måste det naturligtvis vara en upplevelse att få träffa dig och höra dig berätta om dina böcker och ditt författarskap, men fungerar del även omvänt? Vad får du ut av att träffa dina läsare? undrar jag. Håkan ser konfunderad ut och drar lite på svaret: När det gäller själva skrivandet ger det väl ingenting direkt, men visst betyder folks reaktioner på mina böcker mycket för mig. Sen ska jag väl inte sticka under stol med att det är en inkomstkälla också.

Besökarna har troppat av. Kvar finns bara vi och personalen, som röjer av och torkar borden. Håkan, som sålt och signerat en del böcker under tiden vi pratat, plockar ner resterande i en stor brun koffert. Man är som en handelsresande i egna böcker, flinar han.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22