Emerson Hough: Tågbiljett blev hans första honorar

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Artikel

Av KARL BERTIL JANSSON

Emerson Hough, mannen som skrev Prärievagnen, föddes 1857 i Virginia. En kort tid senare flyttade fadern, som var skollärare och kväkare med hela familjen till Iowa. För att bereda sin far glädje skrev Emerson Hough in sig vid universitet och läste juridik. Han avskydde emellertid hjärtligt studierna och hans stora intressen var jakt, fiske och friluftsliv. Han var också förtjust i att skriva.
När han 1880 blev färdig som advokat drog han västerut till det lilla gränssamhället White Oaks i New Mexico. Där fick han deltidsjobb med fem dollar i veckolön för att redigera stadens nyhetstidning. Han började snart skriva historier om pionjärlivet som han hade tätt inpå sig. Några av dessa klipptes och återgavs av större dagstidningar. Det gladde honom, men det gjorde inte hans tillvaro ekonomiskt drägligare.

En resa på 25 år

En ovanligt hygglig chefredaktör skickade honom en järnvägsbiljett som honorar för hans artiklar. Hough beslöt sig för att hälsa på hemma i öststaterna. Han hade tänkt sig en tur på ett par veckor. Men det skulle dröja över tjugofem år innan han kom tillbaka till Nya Mexiko.
De närmaste åren efter uppbrottet irrade Hough planlöst omkring. Om sitt liv under denna tid har han själv berättat så: ”I tur och ordning har jag varit sömmare av spannmålssäckar, vagabond, nykterhetsman, jurisstuderande, chefredaktör, sakförare, inkasserare, tillfällighetsskribent, tomtjobbare och tidningsägare… Hela denna tid måste jag undertrycka min ursprungliga lust att författa. Det hela komplicerades av den ännu vanligare lusten hos människan att äta. Hur jag skulle kunna få dessa två skilda ting att sammanfalla visste jag inte…”

Första boken kom 1895

1889 bosatte sig Hough i Chicago. Han blev platsredaktör och annonschef för en tidskrift om jakt och fiske som utgavs i New York. Hans inkomster uppgick till 15 dollars i veckan, men av dem skickade han varje vecka hem hälften som bidrag till sina yngre bröders utbildning. Trots att han hade det ekonomiskt knackigt var Hough lycklig. Hans arbete gav honom tillfälle att vistas mycket utomhus, det uppskattade han och han uppskattade att få skriva.
Hans första bok kom 1895 – en samling av hans bästa historier från dagstidningar och tidskrifter. Boken såldes inte i tillräckligt många exemplar för att täcka tryckkostnaderna. En förläggare i New York blev i alla fall så intresserad av Hough att han gav honom 300 dollar för en annan bok som fick titeln Historien om en cowboy. Under 1897 började det ljusna för Hough. Hans lön hade stigit till 25 dollars i veckan och det tillät honom att gifta sig. För att försörja sin hustru jobbade han hårdare än någonsin och författade om kvällarna när hans dagliga knog på tidskriften var slut. År 1900 gav han ut en bok som in bringade honom en liten summa pengar. Och så ett par är senare skrev han en historisk roman The Mississippi Bubble.
Han skickade kopior av manuskriptet till fem olika förläggare och till hans förvåning antogs det av alla fem. Alla erbjöd goda vill kor men en av dem lovade också ett förskott på 5.000 dollar. Som Hough yttrade efteråt: ”Självklart var detta mer pengar än vad som fanns i hela världen och mer än jag någonsin sett”. Givetvis antog han anbudet.
Boken blev snabbt en bestseller. Och så småningom skrev Hough tjugofem böcker till. Den allra sista var Prärievagnen som blev färdig 1922.
Den filmades sedan och hör till de ryktbaraste av de första stora stumfilmerna. När den hade premiär i april 1923 var Hough och hans hustru hedersgäster. En vecka efter avled han helt oväntat.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22