Elisabeth George: Barbara Haver får betydligt större utrymme i böckerna

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

Den 41-åriga amerikanska författarinnan med det engelska sinnelaget (hus vid havet i Kalifornien och våning i London) har kommit med en ny deckare. Den heter Med svek i sinnet och utspelas i en liten badort vid Essex-kusten.

Som vanligt är det kriminalinspektör Thomas Lynley (den högadlige åttonde earlen av Asherton) som är chef för en utredning, stöttad av sin assistent Barbara Havers. Hon kommer ur fattig underklass och är ful, tjock och argsint, men mycket intelligent och hennes integritet är det minsann inget fel på.

I de senaste två böckerna är det hon som haft den verkligt bärande rollen.

– Det stämmer och beror till viss del på att mina amerikanska läsare, som till 80 procent består av kvinnor, tycker mycket bättre om Havers än Lynley. Hon är ju den nedtryckta som slår ur underläge, något som folk i USA älskar att läsa om.

Liknar henne själv

– Dessutom är hon den romangestalt som jag själv liknar, säger saker som jag skulle vilja säga.

Hon menar också att hon vill skriva om en kvinnlig brottsutredare som skiljer sig från de nya amerikanska kvinnliga deckarna. Dessa är vackra, har långa ben, dricker massor av whisky och är makalöst hemmastadda i kampsporter.

– De bär sig åt som karlar, fnyser ms George. Det blir inte trovärdigt när kvinnor agerar så.

Hon anser att kvinnliga författare bör skriva utifrån sitt eget känsloliv och inte imitera sina manliga kolleger. Många gör det också, menar hon. Kvinnor i gemen förstår att det inte är brottet/mordet som är det intressantaste i en kriminalroman. Vad som fascinerar är det som händer människorna som berörs, vilka psykologiska förvecklingar händelsen skapar.

De två huvudpersonerna i Elisabeth Georges böcker finns inte där av en slump. De speglar det brittiska klassamhälle som författarinnan alltid fascinerats av.

Hennes romaner har belönats med ett stort antal pris – Anthony and Agatha Best First Novel Award, Grand Prix de Littérature Policière, tyska MIMI, Edgar och Macavity Award.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22