Efterlysning: Kiosdeckare med knarktema

Mar 23rd, 2015 | By | Category: 2015-03 mars, Artikel

Club of detectives brickaI arbetet med en bok om narkotikadebattens historia fick jag syn på en handfull kioskpockets med narkotika i titeln. En närmare granskning visade något intressant: när man från 1940-talet-talet och framåt översatte den typen av litteratur, byttes de engelskspråkiga titlarna ofta ut mot språkligt plattare svenska titlar, samtidigt som ordet ”narkotika” ofta lades in i titeln. Border Hell (en Walt Slade-historia) blev Giftsmugglarna, Death for a hussy blev banalt Narkotika (i stället för Döden för en slinka) och så vidare.

När förläggarna hittar ordet narkotika i manus, lyfter man fram det i titeln. De enklare kioskhäftena, där det ofta inte finns någon originaltitel, råkar ut för motsvarande: minsta anknytning till narkotika, och det hamnar i titeln.

Det här har sporrat mig att forska vidare om kiosklitteraturen som spegel för narkotikaproblemets framväxt under tiden från 1930 till ungefär 1990 (jag vet ju inte riktigt var det hela kommer att sluta). Hittills tror jag mig ha spårat de flesta kioskhäften med narkotikatema, och åtskilliga pockets. En djupare aspekt på vad den här litteraturen speglar, är utvecklingen från att se narkotika som något exotiskt och spänningsskapande till ett psykologiskt och socialt problem, även om det synsättet i stort sett sammanfaller med kioskdeckarnas försvinnande från hyllorna.

Nu efterlyser jag via Dast tips och goda råd i den här vägen! Förhoppningen är att det ska bli en bok, lämpligen i samma format som Detektivmagasinet (jag har en hängiven läsare i början av 1950-talet och ledamot av Club of Detectives!).

Hör av er till janmalmstedt@telia.com. Tips jag har nytta av kommer att belönas med ett ex av knarkhäftet, ursäkta boken, med arbetsnamnet Narkotika i kiosken!

JAN MALMSTEDT
som också undrar om någon har ett riktigt Club of Detectives-bricka, bilden ovan. Han saknar sin.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22