Efter Rebecka är Åsa Lasson fri och ledig

Dec 2nd, 2021 | By | Category: 2021-12 dec, Artikel

Åsa och NisseÅsa Larssons sjätte och sista deckare med åklagare Rebecka Martinsson i huvudrollen, Fädernas missgärningar, fick Deckarakademins pris för bästa svenska deckare 2021. Hon var inte på plats i Eskilstuna när akademin firade sina 50 år, men när Sällskapet Deckarvännerna hade sin årsavslutning passade Nisse Scherman, medlem i akademin, på att gratulera med blommor. Priset, Den gyllene kofoten, får hon vid ett senare tillfälle.

Hon har prisats av Deckarakademin tidigare, för debuten Solstorm 2001, och för bästa svenska deckare 2004 och 2004. Och hon har varit hos Deckarvännerna tidigare, efter debuten.

Nu har hon alltså gjort slut med Rebecka Martinsson. Mellan deckarna har hon tillsammans med Ingela Korsell skrivit ungdomsböcker, Pax-serien, där avsikten var att locka unga läsovilliga barn till böckernas värld. Rebecka Martinsson har vi fått se på film, men inte Pax, just för att avsikten ju var att locka till läsning.

Hon har lärt känna Rebecka och de andra återkommande personerna i deckarna. I denna sista blev det några nya som hon fick arbeta med, inte minst boxaren Börje. Vi läsare har fått lära känna honom från ungdomen till i dag och vara med om hans träning och matcher. Åsa visste knappt något om boxning innan hon skrev, så det blev mycket research, många matcher att titta på via YouTube, och frågor till insatta.

Nu tycker hon att hon är riktigt proffsig, och har faktiskt fått boxning som intresse (att titta på, alltså). När hon såg en match på tv tillsammans med sonen kunde hon kommentera vad som just hände, och fick strax efteråt höra kommentatorn säga samma sak.

Åsa LarssonEn sällan diskuterad detalj i böckerna är att det finns många namngivna hundar med (hon är hundägare själv). Det har varit en av få delar i manusen som hon krigat med sin redaktör om. Men Åsa fick som hon ville och hundarna finns där. Först sent fick hon höra av en förlagsbekant att hennes redaktör var hundhatare…

Det blev alltså sex böcker om Rebecka, något hon utan att veta riktigt varför hade bestämt från början. Skulle hennes insända första manus inte bli antaget skulle hon i alla fall skriva två manus till, men om det skulle ges ut så fick det bli sex.

Det blev ett långt uppehåll mellan femman och sexan som hon mest fyllde med Pax. Och frågan hon får från alla: vad ska det bli nu.

Vet inte, säger hon, njuter av att inte ha något författarmässigt inplanerat. Fri och ledig för första gången på många år, och barnen är vuxna men inga barnbarn ännu som kräver passning.

Så både hon och vi läsare får vänta och se (och läsa).

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22