Edgar Rice Burroughs: Vad betyder arv för ett barn i en ny miljö?

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Artikel

Av KARL-BERTIL JANSSON

En sömnlös natt år 1911 låg Edgar Rice Burroughs och funderade över hur mycket det kulturella arvet kunde betyda för den mänskliga karaktären om ett barn hamnade i en helt annorlunda miljö och uppfostrades där.
Resultatet av detta grubbel kom att bli ett 1900-talsfenomen: Tarzan – en gestalt som blivit ett begrepp inom litteratur, film och serier.
Bara så ni vet – Tarzan är apspråk och betyder ”vitt skinn”.
Fast då, 1911, kunde Burroughs knappast ana vilken potential hans påhitt hade. Att Tarzan skulle bli en internationell gestalt, en idol för miljoner. Inte heller kunde han ana att påhittet skulle göra honom mer förmögen än han vågat tro i sina vi 1daste drömmar.
Faktum var att han tyckte att den första berättelsen han skrev var ganska usel. Han tvivlade på att någonsin få den såld – ända tills All-Story Magazine köpte Tarzan of the Apes för 700 dollar år 1912. Den publicerades i oktober det året.
Edgar Rice Burroughs föddes den 1 september 1875 i Chicago. Det var många som tvivlade på att han skulle bli någonting. Som grabb relegerades han från Philips Academy i Massachusetts, missade examen från West Point och avskedades ur Förenta Staternas Kavalleri eftersom han hade svagt hjärta.
Han blev cowboy i Idaho, gruvarbetare i Oregon, järnvägspolis i Utah, dörrförsäljare, revisor och affärskonsult. När han ansökte om att få bli med i Teddy Roosevelts Rough Riders fick han avslag.

Misslyckad affärsman

Burroughs var den sortens människa som kunde tänka sig att jobba med vad som helst för att bli rik, men han klarade inte av någonting.
Han var gift och hade barn, men ofta kunde han inte försörja familjen.
När han började skriva hade hans postorderfirma just gått i putten och han hade börjat sälja pennvässare från ett lånat kontor.
Han hade gott om tid att dagdrömma och läsa billiga magasin. Han fäste sig vid att de flesta noveller var mycket dåliga och fantasilösa.
Fast han inte visste någonting om skrivande satte han igång att författa. All-Story Magazine köpte hans berättelse Dejah Thoris, Princess of Mars för 400 dollar och när checken kom var det en av de bästa dagarna i hans liv. Den publicerades i februari 1912 med ny titel – Under the moon of Mars – under pseudonymen Norman Bean.
Tidningen krävde ”alla rättigheter” för den novellen och alla följande, något som Burroughs kämpade emot. Tur var väl det, annars hade han inte haft något att sälja till filmbolagen i framtiden.
Historien om Tarzan slog alltså. Den publicerades under hans eget namn med pseudonymen inom parentes. Och det blev många fler.

Filmer för miljoner

Fram till sin död år 1950 hade Burroughs skrivit 67 romaner. Av dessa handlade 26 om Tarzan. 1918, fyra år efter att Tarzan hamnat på bokmarknaden kom den första filmen med Elmo Lincoln i titelrollen. Den kom att bli den första stumfilmsrulle som drog in mer än en miljon dollar i biljettintäkter. Uppföljaren, Romance of Tarzan, kom senare samma år och drog lika mycket folk. Fram till dags dato har fjorton skådespelare klätt sig i höftklädet i fyrtio filmer – och dragit in närmare 500 miljoner dollar. Den femtonde Tarzan – Ron Ely hamnade i TV och invaderade miljoner amerikanska hem.
Burroughs använde 1919 sina royalties till att köpa en fastighet i Kalifornien och döpte den till Tarzana Ranch. När det började växa upp en stad runtom ägorna döptes också den till Tarzana.
Allt började gå väl för den före detta diversearbetaren. Han bildade bolag av alla de slag – förlag, radio och grammofon. Tarzan blev seriefigur 1936 och fick ett eget magasin 1947. Om Tarzan nämndes någonstans fick Burroughs en slant, för han hade företagsamt nog registrerat ”Tarzan” som varumärke redan 1913.

Trött och sjuk

Under andra världskriget arbetade Burroughs som korrespondent för tidningen Honolulu Advertiser. Han bevakade krigets lättare aspekter och hans sista rapport blev införd två veckor innan Japan kapitulerade.
Efter kriget gick hans affärer inte fullt så bra längre. Burroughs var en trött man nu. Han hade drabbats av Parkinson och led av hjärtbesvär. Den 19 mars 1950 dog han 74 år gammal.
Då och då har Tarzan kommit tillbaka i rampljuset även sedan dess. Nu är det dags här i Sverige. Ett par böcker har redan kommit i pocket. Sammanlagt är 24 planerade.

Tarzanserien på svenska:

1. Tarzan, apornas son
2. Tarzans återkomst
3. Tarzans vilda vänner
4. Tarzans son
5. Tarzan och Opars juveler
6. Tarzan i djungeln
7. Tarzan den vilde
8. Tarzan den förskräcklige
9. Tarzan och det gyllene lejonet
10. Tarzan och myrmännen
11. Tarzan, djungelns herre
12. Tarzan och det försvunna riket
13. Tarzan vidjordens medelpunkt
14. Tarzan den oövervinnelige
15. Tarzan triumferar
16. Tarzan och den gyllene staden
17. Tarzan och lejonmannen
18. Tarzan och leopardmännen
19. Tarzan på jakt
20. Tarzan och den förbjudna staden
21. Tarzan den fantastiske
22. Tarzan och främlingslegionen
23. Tarzan och galningen
24. Tarzan och de skeppsbrutna  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22