E. C. Ayres börjar bli smått känd hemma i USA

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Artikel

Av JAN NYGREN

Är Tony Lewell & company möjligen bekanta?

Nej, vi gissade att så inte var fallet. Det är emellertid huvudpersonerna i ofta prisbelönade romanförfattaren, kolumnisten, filmmanusskribenten och filmproducenten E.C. Gene Ayres deckare .

I den senaste blir den kvinnlig vilt- och vattenvårdaren Marge Pappas i Florida mördad och kroppen hittas i det stora träsket med de väldiga cypresserna. Eftersom kriminalinspektören Lena Bedrosian – som utses att ta hand om fallet – är den mördades kusin blir förstås en massa personliga känslor inblandade.

Inte blir hennes humör bättre då hon blir tvingad att avsäga sig fallet av dessa släktskäl. Men hon vill inte släppa saken utan hör av sig till fotografen, båtluffaren och privatdetektiven Tony Lewell, som ibland är hennes vän men oftast hennes rival.

Tony har förstås bekymmer med kvinnor, det hör ju till, men han går med på att hjälpa Lena. Något som han snart ångrar.

Tillsammans med sin trogne assistent, Creekindianen Perry Garwood är Lewell snart upp till sin hästsvans (frisyr, alltså, för karlen ser åtminstone i övrigt ganska normal ut) insyltad i en ångande häxkittel av träskinvånare och träskpolitik med trådar ända upp till höga befattningare i Tullahussee.

Till råga på allt är en köldknäpp på väg att hota vinterns citrusskörd. Lewell upptäckter att hektarvis av statlig mark och därmed en massa hotade djurarter ligger risigt till, för nu har den lokala vapenlobbyn vässat bajonetterna med alla konstitutionella rättigheter de kan leta reda på, Lewell fattar att han börjar trampa på djupt vatten när han och Lena Bedrosian blir byte i stället för jägare, Det är inte bara den politiska makten som slår tillbaka, utan också en lokal milisgrupp.

Har vi möjligen känt igen intrigen i den här boken som fått det upphetsande namnet Night of the Panther (St Martin’s Press)…?

E. C. (Gene) Ayres växte upp i New Jersey, men tillbringade en minnesvärd del av barndomen vid Floridas Gulfkust där han nu är bosatt.

Han utexaminerades från Syracuse University 1968 och arbetade i åtskilliga år i New York där han producerade undervisningsfilm åt New York University. Han var också inblandad i TV-program som ”Sesame Street” innan han kom till ABC och Time-Life Television. Där skrev och producerade han programserier för olika stationer inom public service-sektorn.

1978 Flyttade han till Los Angeles där han ett tag arbetade för den reklamfria televisionen, men så började han jobba med animation åt kommersiell TV och var med om att skapa barnserier som ”Smurfarna”, ”Kissyfur” och ”Scooby Doo”.

Han erhöll priset Warner Brothers Writers’ Fellowship år 1982.

1989 lämnade han Hollywood och återvände till Florida, fast besluten att skriva en deckare som utspelades där.

Första boken fick namnet Hour Of The Manatee och i den introducerade han sin ”tillbakalutade” privatdeckare Tony Lewell, som bor på en båt och är i det stora hela en lat drummel. Man kan jämföra med en av huvudpersonerna i Miami Vice om man vill. Lewell saknar emellertid krokodil som husdjur.

Det där med skrivandet gick bra. Han skickade in manuset till en tävling och debutboken prisbelönades med St. Martin’s Press/Private Eye Writers of America Best First Private Eye Novel Competition

Nu bor Ayres i ett av de många St. Petersburg som finns i USA. Då han inte skriver seglar han eller läser eller spelar tennis. Hans andra bok hette Eye Of The Gator (där kom det in en krokodil i alla fall) och den tredje som kom ut i USA i våras har alltså titeln Night of the Panther.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22