Durling från Erik XIV till OSKAR II

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Artikel

Ulf Durling har en dolsk, nära nog lömsk historisk bakgrund i en avrättad anfader, som han är lite stolt över och som indirekt fixade släktnamnet Durling. Hör bara när Ulf Durling ger oss sin släkthistoria i starkt förkortad version.

Vi är en släkt av jurister alltsedan familjen bytte namn till Durling från Persson i slutet av 1700-talet. Persson var Erik XIV:s dålige rådgivare Jöran. Jag är lite stolt över den här skumma härstamningen från Jöran Persson, som går åtta-tio generationer bakåt i tiden, men inte i rakt nedstigande utan i snett nedstigande led. Det är några krumsprång på vägen. Man får ta till vad man har att komma med. Det är inte alldeles lånta fjädrar för det är sant. I Perssons släkt kunde man inte bära namnet efter hans stegling.
En rustmästare som hette Samuel Persson friade till en adelsflicka som hette Du Rietz och tog sig namnet Durling för att vara lite uppsnofsad. Sen dess har alla durlingar varit jurister inklusive min far, min farfar och min son. Jag är det plågsamma undantaget och har valt läkarbanan. Farfar var en relativt högt uppsatt jurist inom justitierevisionen eller vad det hette. Han hade en känd likhet – det var inte bara som han inbillade sig utan folk tyckte faktiskt han såg ut att vara identiskt lik Oskar II. Han bodde på östermalm och klädde upp sig lite extra på söndagarna i förhoppning, att på promenaden på Sturegatan bli missuppfattad som majestätet. Man skulle hälsa på honom och lyfta på chapeau-claquen och berätta på skilda håll när man kom hem “att jag såg konungen”. Han kom själv hem till min farmor och berättade “att i dag var det sju personer som trodde att jag var Oskar II”. Det här utgör en form av inspiration, för att jag gillar i mitt författarskap att låta folk tro något annat än det som är sanningen. Så avslutar jag med sanningen på slutet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22