Die Hard-författaren Walter Herman Wager dog av försvårad tumör

Mar 12th, 2010 | By | Category: 2004-4, Artikel

Av Iwan Morelius

Av en vän i New York fick jag tidigt i våras höra att Walter Wager, som jag känt sedan 1974, blivit sjuk och tvingats in på sjukhus. Det visade sig att han drabbats av en hjärntumör, som till en början visade sig godartad, men som snabbt förvärrades. Han avled i stillhet den 11 juli i år i New York.

Walter Wager (1924-2004) blev mest känd i Sverige under pseudonymen John Tiger som på B Wahlströms förlag kom ut med en serie om åtta romaner.

Under det namn han föddes med, Walter Wager, blev han mest känd för sin utmärkta thriller Telefon, som också filmades med bl.a. Lee Remick och Walter Matthau i huvudrollerna. På senare år filmades flera av hans thrillers. I det sammanhanget bör man nämna Die Hard, som blev en stor succé. Även om endast ett fåtal av hans thrillers publicerades i Sverige var han en författare som under åren skaffat sig många svenska vänner.

Han och hustrun Winnie var naturligtvis i Stockholm under den Tredje Internationella Deckarkongressen 1981. Vid den kongressen utlystes en tävling om att skriva en deckare/thriller med handlingen förlagd till Sverige. Walters bidrag blev Designated hitter (tyvärr oöversatt) där Olov Svedelid, K Arne Blom och undertecknad utgjorde några av personerna.

Walters styrka i kriminalgenren var hans skickliga intriger samt hans enorma humor, som fanns i så gott som varje thriller han skrev. Han var under flera år aktiv i MWA och var då en idéspruta av klass. Vi som lärde känna honom närmare kommer att känna stor saknad efter honom.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22