Det var inte mord!

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

Av Bertil Falk

Sensationen att man med modern teknik lyckats få fram hur farao Tut-Ankh-Amon såg ut i levande livet har i någon mån överskuggat det faktum att man med modern teknik också bryskt avfärdat alla teorier om att tonåringen mördades.

Föreställningen att de som öppnade graven utsatts för faraos hämnd är sedan länge lika skrinlagd som faraonen själv. Richard Adamson som sov i graven i sju års tid var 81 år gammal när han avled 1982, sextio år efter gravöppningen. Han blev så van vid sin rumskamrat att han vid ett tillfälle när han tappade ett papper i kistan lutade sig ned och sa ”Flytta på dig” åt den unge men ack så gamle mumien.

National Geographic lägger, på sitt alltid lika pedagogiska sätt, fram bevisen för att Tut-Ankh-Amon inte mördades. Mordteorin uppstod 1968 då en röntgenbild visade ett benfragment i skallen, som dolts vid balsameringen. CAT scanning (Computer Tomography) har nu visat att det inte finns några tecken på dödligt slag mot huvudet.

Mumien är inte så där hemskt väl bevarad utvändigt eftersom de oljor och medel som användes gick illa åt kroppen, men visst finns det en massa mycket svart kött kvar på benen om man så får säga.

Den unge faraonens grav var fylld med fantastiska prylar när den hittades 1922 av Howard Carter som strax därefter avled, som det påstods drabbad av faraos hämnd.

Ett berömt mästerverk i sammanhanget är en helt otroligt vacker alabasterkruka, prydd med tecknet för liv (Ankh) lite här och där, ett tecken som i dag ofta används som smycke eller, om man är ockult lagd, som amulett precis som egyptierna gjorde.

Ankh är den andra stavelsen i namnet Tut Ankh-Amon och tecknet ser ut så här:  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22