“Det roligaste som finns är att ge ut böcker”

Feb 2nd, 2008 | By | Category: 2002-4, Artikel

TÄBY (DAST) När Elisabet Fredrikson fyllde 60 och erbjöds avtalspension kände hon sig åldersdiskriminerad. Det sa hon till sin VD, men han svarade att det finns inga begränsningar i den här pensionen. Du kan göra vad du vill.”Då startar jag ett eget förlag, sa jag. Det är det roligaste som finns att ge ut böcker och att umgås med alla i hela branschen, både på förlagssidan, tryckerisidan och bokhandlarsidan. Det är fantastiska människor hela vägen.”

Och Elisabet Fredrikson har erfarenhet. Sedan 1962 har hon varit fackboksredaktör på Brevskolan.

“Redan på 1980-talet skrev Lars väldigt bra noveller med knorr och så skrev han en sak som var lång och då sa jag att den måste komma ut och det var Engelbrecht på spåret. Lars har fortsatt att skriva och han läser högt för mig. Nu då marknaden utvecklats som den har gjort, så att de stora förlagen inte har råd att ge ut icke-kommersiella namn, var det naturligt att vi startade själva. Jag vet ju hur man gör. Mycket som gjorde att jag vågade var den tekniska utvecklingen med Internet.”

DAST: Är utvecklingen ett hot mot de kommersiella förlagen? Nu lever de på sina kändisar.

“Nja”, säger Elisabet Fredrikson, “de kommersiella kändisarna som Mankell, Guillou och andra har ju hoppat av. De vill tjäna mer. Jag tror att de stora förlagen anpassar sig till den nya marknadssituationen. De ser om sitt hus, säger upp folk, blir smartare. Jag tror att Bonniers och de många bokälskande förlagen, Bromberg och de andra, har så oerhört skickliga, bokkunniga människor att de lyckas i framtiden om de skär bort onödiga kostnader.

Fredriksons Förlag har i dag två verksamhetsgrenar.Dels Lars Fredriksons böcker, dels konsultverksamhet.

“Elisabet är en förlagsredaktör som kan sitt jobb”, säger Lars Fredrikson “och jag kan stötta henne. Det är konsultverksamheten som är den största ekonomiska vinningen. Vi hjälper företag som ger ut fackböcker men saknar redaktionell kapacitet. Och för egen del kan jag bara säga att varje författare borde ha en förlagsredaktör.”

B.F.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22