Det osade katt i Edisons labb när elektriska stolen skapades

Feb 3rd, 2008 | By | Category: 2001-1, Artikel

Hur tillkom egentligen elektriska stolen, som spelat en så kuslig roll i ett otal böcker, filmer – och i verkligheten? Svaret på den frågan besvarades förra året i nyhetsbrevet Exklusivt från Ström & Gulliksson. Den elektriska stolen var faktiskt resultatet av en ruskig kampanj, som likströmsaposteln och uppfinnaren Thomas Alva Edison (1847-1931) förde mot konkurrenten och växelströmsförespråkaren George Westinghouse (1846-1914).

Till sin hjälp hade Edison den självlärde Harold P. Brown, som genomförde en rad grymma djurexperiment för att bevisa att växelström leder till döden. Brown inledde sin kampanj ute vid Edisons laboratorium i West Orange. Barn fångade katter och hundar för 25 cent per djur. Han fortsatte med att eldöda kalvar och en stor häst.

New Yorks guvernör ville utreda om el är humanare vid avrättningar än plågsamma hängningar. Edison föreslog genast att man skulle prova med växelström. Beslutet att avrätta med elektricitet fattades och Harold P. Brown myntade verbet “westinghousa” för avrättning i elektriska stolen.

Westinghouse vägrade att ställa upp med växelströmsgenerator, men Brown lyckades i hemlighet få fram en sådan till fängelset där den första avrättningen skulle äga rum. Det första offret var William Kemmler den 6 augusti 1890. Det blev en fasansfull historia. Det tog 72 sekunder att få död på den dödsdömde som formligen osade rök och ånga.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22