Det kunde ha varit i Götet

Sep 3rd, 2009 | By | Category: 2000-4, Artikel

Den berömda amerikanska kulturimperialismen finner vi överallt – i tid och rum. När det andra världskriget var slut 1945 kom Frank Moares, en av Indiens främsta tidningsredaktörer på sin tid, hem till Indien från Burma, där han ingick i general Stilwells långa reträtt utmed den berömda sambandslinjen i ”det glömda kriget”. Vid hemkomsten tog Frank Moares med sig sonen Dom Moares till Royal Asiatic Library i Bombay. Där gick pågen och letade fram böcker av Edgar Rice Burroughs, Jeffrey Farnol och Conan Doyle.

Så här berättar Dom Moares om sin lyckade litterära odyssé i självbiografin My Son’s Father;

”Efteråt gick vi till Cuffe Parade vid strandpromenaden där en skäggig muslim hade ett litet bokstånd som sålde amerikanska serietidningar. De var mycket eftertraktade av de militärer som då översvämmade Indien.

Jag grävde bland glänsande, färgglada omslag för Superman, Batman, Plastic Man och Wonder Woman. Böckerna luktade helt annorlunda än biblioteksböckerna, de luktade glans. Med famnen full av dem återvände jag från boklådan till bilen och vi körde till en restaurang kallad Parisian Dairy, där jag drack milkshake med choklad och åt två kycklingsmörgåsar med massor av senap.” På den kosten blev Dom Moares en uppskattad poet. Det kunde ha hänt hos oss.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22