Det är skillnad på berättande och ljudböcker

Oct 5th, 2018 | By | Category: 2018-10 okt, Artikel
Ljudbokspanel

Johan Svedjedal, Åsa Selling, Per Naroskin, Linda Skugge, Theodor Kallifatides (skymd) och moderatorn Jenny Aschenbrenner

Ett seminarium på årets bokmässa hette “Åter till lägerelden”, och handlade om ljudboken och dess påverkan på marknad och läsande. Skulle ljudboken bli den nya standarden? Nja, det trodde inte panelen, Theodor Kallifatides, Linda Skugge, Per Naroskin, Johan Svedjedal och Åsa Selling. Moderator var Jenny Aschenbrenner.

Vid lägerelden berättade vi för varandra, men då ser man varandra i ögonen. Ljudboken är det någon som berättar, eller läser upp, men bara i en envägskommunikation, oftast via grejer i öronen.

Förläggaren Åsa Selling, som arbetat med tryckta böcker länge och nu med ljudböcker, tycker inte att förlaget ger andra råd nu är förr, när det gäller fiktion. Är det en bra historia blir det ingen stor skillnad. Alla var övers om att faktaböcker är svårare (men inte omöjliga).

En skriven och tryckt bok som sedan läses in ger en lyssnare en annan upplevelse är den som läser texten. Theodor Kallifatides erkände att han inte ens kände igen sina egna verk i inläst form. Så han vill egentligen inte att de ska lyssnas på utan läsas.

Och han, med instämmande från de övriga, ville slå vakt om läsakten. Om vägen in i litteraturen bara skulle gå genom ljudboken kanske ingen lär sig läsa.

Men läser man en ljudbok? Vi säger att vi läser en bok, men det är ju texten vi läser, så varför skulle inte vi tycka att vi läser också när vi lyssnar.

Slår ljudboken ut den tryckta boken? Knappast. Mikrovågsugnen slog inte ut den gamla ugnen, bilen slog inte ut cykeln. Kanske blir det fler berättelser som börjar som ljudbok, och redan nu finns en del som skrivs så. Dessutom kan man dramatisera mer, bli mer som en tv-serie, mer dramatiserat.

Fast en del inläsare i dag tar i för mycket…

Linda Skugge hoppades att ljudboken ska öka läsningen bland barn, och hon och hennes dotter lyssnar på ljudböcker tillsammans innan de ska somna, i stället för att mamma läser.

Åsa Selling konstaterade att svenska ungdomar läser mycket, men i små portioner. Det kan ju påverka hur de tar till sig litterära texter.

Ljudböckerna diskuterades också i det från mässan direktsända Nordegren och Epstein (i P1). Den intresserade kan lyssna på det i efterhand i SR Play.

LEIF-RUNE STRANDELL

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22