Dennis Wheatley: Bok på gång om ”världens thrillerförfattare nummer 1”

Mar 19th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Av Iwan Morelius

Bob Rothwell är boksamlande engelsman (bosatt i Peterborough i östra England) och speciellt intresserad av författaren Dennis Wheatley (1897-1977) som han menar är ”världens främste thrillerförfattare”. Han arbetar med att lägga upp en så komplett websida som möjligt om Wheatley. I somras besökte Bob Sverige i jakt på engelska förstaupplagor av Wheatleys romaner, något som verkar vara svårt att hitta i England.

Eftersom jag då var i Sverige på semester tog han kontakt med mig. Han visste att jag skrivit en bok (Fyra decennier med Dennis Wheatley, 1973, – en häftad bio- och bibliografi förlagd som Dast Dossier Nr l) om Wheatley efter omfattande korrespondens med författaren och nu kunde jag förse honom med samtliga omslag på svenska förutom en hel del annat material.

Han lyckades också komma över den kompletta samling av Wheatleys samlade verk som kallas The Lymington Edition. Den hade han förgäves sökt hemma i England.

Däremot hade han kommit över unika manuskript av författaren som intresserade oss båda så mycket. Ett av dessa var skrivet 1944 – en säreget välspådd framtidsvision om ett framtida England.

– Mitt intresse för Wheatley började när jag var tonåring på 50-talet, säger han. Jag lät mig skrämmas av hans berättelser om kampen mellan vit och svart magi, och senare har detta kommit att påverka min livssyn.

Bob beklagade sig över att han inte lyckats hitta den film som gjorts om Wheatley och som tydligen fanns i ett enda exemplar någonstans.

Men annat hittades. På Kristian Naudins antikvariat i Viggbyholm köpte Bob Rothwell en halvmeter Wheatleyiana och det stora fyndet blev Det återfunna Atlantis i förstaupplagan från 1937 som har ett ytterst sällsynt skyddsomslag.

Hos Aspingtons Antikvariat i Stockholm fanns tidigare Lars Nylanders Wheatleysamling.

Nu är den såld.

– Jag skulle gärna vilja komma åt den för dokumentationens skull, säger Rothwell.

Den blir i så fall ett tungt avsnitt på min hemsida.

När Bob och hans rullstolsbundna hustru Sun återvände hem var hans lilla Mercedes så tungt lastad att den inte kunde välta, något som den modellen annars blivit bekant för.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22