Den outtömlige Jules Verne

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Artikel

Jules Verne föddes 1828 och avled 1905. Men fortfarande dyker det upp nya böcker av hans hand på franska och oöversatta böcker transplanteras till svenska. Den återfunna Paris i tjugonde seklet kom i översättning av Jan Stolpe på Norstedts 1994 och förra året gav förlaget Alhambra ut Den envise Keraban eller Svarta havet runt på 45 dagar, översatt av Per Giertz och med illustrationer av L. Bennet.

Den förstnämnda boken var ett försök att beskriva Paris år 1960 och skrevs 1863. Även om Jules Verne inte helt träffade rätt så missade han inte målet totalt. Förläggaren ansåg att den var alltför djärv. Bland annat förutsåg Verne att folk kör i egna motorfordon, att trafikproblemen i Paris löses med tunnelbana och att pengarna styr.
Den nygamla boken som Alhambra nu har gett ut är ingen science fiction utan bygger på sin tids möjligheter, fast tvärtom jämfört med Jorden runt på 80 dagar. Berättelsen om Kerabans 45-dagarsresa kring Svarta havet är en efterklang till Phileas Foggs jordenruntresa, som skrevs 1872-1873. Pendangen om den envise Keraban som vägrade att använda sig av moderniteter och därför gav sig ut för att resa runt Svarta havet efter häst och vagn kom tio år senare, 1882.
Den trilske Keraban kunde vid denna tid ha rest med järnväg. Den ursprungliga idén till allt detta resande fick Jules Verne 1871 när han promenerade i Paris och i en boklåda fick syn på en av Cooks resehandböcker, där det hävdades att kommunikationerna inom sjöfart och järnvägar kommit så pass långt att det var mojligt att göra en nöjestripp jorden runt på tre månader
Nu är det 96 år sedan Jules Verne avled men han kan fortfarande överraska oss och är definitivt läsvärd än i dag.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22