Den otrolige Richard Burton

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Richard Burton (1821-1890), mannen som på sin tid svarade för översättningar från arabiska till engelska av klassikern i detta nummer av DAST, var sin och alla tiders störste äventyrare.

Det han kunde uppleva på en vecka av sitt händelsemättade liv, det upplever de flesta av oss inte under ett helt liv. Förklädd tog han sig fram till den heliga Kabahstenen i Mekka, upptäckte Tanganyikasjön, slogs med infödingar i Ostafrika, gjorde 1800-talets bästa beskrivning av förhållandena på Island, studerade mormonerna i USA, spionerade på en homosexbordell i Indien, avslöjade att Dahomeys så kallade amazoner var äktenskapsbryterskor och inte oskulder som ryktet sa, spelade schack, fäktades som en gud och ägnade sig åt jakt med falkar i Sindh.

Han var en baddare på det mesta: upptäcktsresande, språkgeni och tidens främste lingvist, författare av fäktmanualer och otaliga skrifter, översättare av allsköns erotisk litteratur. Burton kunde aldrig få nog av kunskap.

Systematiskt iakttog och noterade han allt som kom i hans väg. Han anses inte för inte vara den som lade grunden till den moderna kulturantropologin med sina beskrivningar av människor och mänskliga förhållande, oavsett om det gällde sexvanor eller mathållning.

En märklig människa i alla avseenden, därtill gift med Isabel Arundell (1831-1896) en modig och speciell kvinna.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22