Deckarskrivande duo som hatas och älskas av kommunanställda

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Fem romaner har det blivit för duon Lennart Lauenstein och Philip Johnsson – ett författarpar som gillas högt av kommunanställda på lägre nivå och i stort sett avskys av massor av kommunpolitiker i Västsverige. Den senaste romanen kom i höstas och heter Mord på kommission (Tre Böcker) och den lär inte göra kärleken mellan politikerna och författarna annorlunda.

Det brukar stå ”detektivroman” på omslaget till herrarnas böcker, men renläriga krimläsare fnyser då och säger att humor vill vi hitta annorstädes, inte i deckare.

Märkligt nog är båda författarna i kommunalsvängen, till och med djupt insyltade. Lennart Lauenstein, född i Askersund 1945, är informationsansvarig i Lerum utanför Göteborg (bor i Götet). Philip Johnsson kommer från Skåne, där han föddes 1943, har varit sakkunnig i regeringskansliet och är nu socialdemokratiskt landstingsråd i Karlstad. Deras förlag ligger i Göteborg, så det är där de brukar träffas när Philip hälsar på de två barnbarnen.

Träff i Stockholm blev bok

Första gången de möttes öga mot öga var i huvudstaden. Resultatet av detta möte blev att de skrev Det räcker till mer – En bok om demokrati och förnyelse (Tiden 1997). Under skrivandet pratade de om sina andra sysselsättningar och kom på att båda hade ett nästan outsinligt lager av historier om politiskt och byråkratiskt klantande. Tillsammans översatte de 1994 boken Reinventing Government som på svenska blev bestsellern Sluta ro börja styra, också den på Tidens förlag.

Naturligtvis kom de överens om att skriva mer tillsammans, och varför inte använda alla anekdoter de hade för att på så sätt sätta strålkastaren på de olika skandaler som faktiskt fanns på kommunal nivå. Det som skedde i Motala var faktiskt ingen engångshändelse.

Pilskt statsråd lever loppan

Därmed föddes pilska moderata kommunalrådet Laila Luzth som levde loppan i ett par böcker, blev statsråd och slutligen avlivades. Det var 1997 som boken Det lättsinniga kommunalrådet kom ut. Den gjorde inget större intryck bland vanliga deckarläsare, men politikerna hickade desto mer.

”Det var en jävla skitbok du skrivit”, sa Göran Persson till Philip Jonsson.

Förlaget Arete drog öronen åt sig så nästa bok Statsrådet flyter i land kom inte ut där. Men Tre Böcker i Göteborg hade mer is i magen och gav ut den 1999. Och har fortsatt. Fjolårets roman Mord på kommission föregicks av Mord med ord.

Lennart Lauenste in har fler intressen än kommunalpolitik och deckarskrivande.

”Jag klinkar gärna piano och gitarr och sjunger därtill i min ensamhet. Bilar och segling gillar jag också. Fast jag har just sålt min segelbåt, men den senaste av mina cirka 50 bilar har jag kvar.”

Haft omväxlande karriär

Efter studenten i Norrköping 1966 körde han taxi, buss och limousin i Stockholm i ett par år. Sen hamnade han i Lund och läste teologi. Mellan åren 1971 och 1975 startade och drev han behandlingshem för missbrukare i Skåne men sadlade om igen och började läsa juridik så att han blev jur och fil kand 1980. Därefter tog politiken hand om honom. Och så småningom litteraturen.

Philip Johnsson är idag landstingsråd för socialdemokraterna med ansvar för regional utveckling på landstinget i Värmland. Han har journalistiken som yrke och är verksam på Skånska Dagbladet, Aktuellt i Politiken och Värmlands Folkblad.

Också han har erfarenhet från kommunsektorn. Philip har jobbat som informationssekreterare i Trollhättan, har arbetat och haft uppdrag på landstingsnivån och i olika omgångar inom regeringskansliet som politiskt sakkunnig hos Margot Wallström på dåvarande civildepartementet och på kulturdepartementet.

Tillsammans med Lennart Lauenstein har han alltså publicerat flera böcker: Det räcker till mer (Arete 1997), Det lättsinniga kommunalrådet (Arete 1997), Statsrådet flyter iland (Tre Böcker 1999), Dubbelmord i Filipstad (Tre Böcker 2000), Mord med ord (Tre böcker 2001) samt Mord på kommission (Tre Böcker 2002).  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22