Deckaren har flyttat från storstan nu begår man brotten i landsorten

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Artikel

Av Bengt Heurlin

Fram till 1990-talet var det vanligen så, att detektiverna i England och Sverige hade sin huvudsakliga verksamhet London respektive Stockholm. När så behövdes gjorde de utflykter till brottsplatser ute i landet för att, när problemet var löst, återvända hem.

Så gjorde Crofts inspektör French och så gör P.D. James Adam Dalgleish. Nu har däremot allt fler författare mutat in andra städer eller områden; Ian Rankin – Edinburgh, Reginald Hill – Yorkshire, Stephen Booth – The Peak District för att ge några exempel.

I Sverige har det varit på liknande sätt. Några undantag har förstås dykt upp: Bertil Mårtensson som skrev om Malmö under 80-talet och Nils Hövenmark om Jokkmokk och Boden under 70- och 80-tal.

Men under sent 1900-tal och början av 2000-talet har det kommit en lång rad böcker där handlingen utspelas på olika platser i vårt land. En nästan vit fläck är Norrland och även några av våra sydliga landskap är fortfarande outnyttjade som brottsplatser. Man kan också notera att Stockholm, som tidigare dominerat på deckarmarknaden, nu håller på att överflyglas av Göteborg, med Gotland på klar uppgång.

Det här är ett försök att sortera dagens kriminalförfattare efter den ort där deras historier utspelas. Jag har gjort som vi på min skoltid gjorde när vi skulle lära oss 16 Sveriges städer: följt kusten och vid behov gjort avstickare in i landet.

Listan grundar sig på min läsning och jag har säkert missat flera namn. Jag tar tacksamt emot tillägg och även ändringar: bengt.heurlin@bredband.net

Strömstad
Gösta Unefäldt

Lysekil
Lennart & Monika Brohed

Göteborg
Christian Aage [Kjell E. Genberg]
Åke Edwardson
Peter Gissy
Catharina Kjellberg
Helena Sigander
Helene Thursten
Sven Westerberg

Halland
Björn Hellberg
Ingrid Kampås

Ängelholm
Willy Josephson

Helsingborg
Bodil Mårtensson

Malmö
Fredrik Ekelund
Kristian Lundberg
Tony Manieri

Ystad
Henning Mankell

Gotland
Anna Jansson
Mari Jungstedt
Håkan Östlundh

Värmland
Birgitta Edlund
Tove Klackenberg

Dalarna
Aino Trosell

Västerås
Thomas Kanger

Uppsala
Thomas Brylla
Kjell Eriksson

Kiruna
Åsa Larsson  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22