Deckare prövad i ”svensk domstol”

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

Av Leif-Rune Strandell

Skall vi följa engelsk eller svensk rättsordning? Det var en grundfråga när Sällskapet Deckarvännerna i Stockholm ordnade rättegång mot den misstänkta mördaren i Minette Walters Eko (som också gått som TV-film).

2002 ordnade föreningen en deckarkryss Stockholm-Åland där åländska deckarförfattare presenterade sig (se DAST nr l, 2003). Men eftersom alla åländska deckarförfattare klarades av då blev 2003 års kryss av ett annat slag.

Kan man ta en deckare, där gåtans lösning är klar, och pröva om en domstol skulle acceptera författarens slutsats? Så blev det.

I boken (här skall inte avslöjas allt, utan det går bra att läsa den även med detta facit) hittas mördaren, som dock i bokens slut tar tillbaka sitt erkännande.

För att klara den polisiära och juridiska gången behövdes både polis, åklagare, försvarsadvokat och domare. De som ställde upp var polisen och deckarförfattaren Bosse Norgren (chef för rikskriminalens enhet för datorrelaterad brottslighet), förre riksåklagaren Torsten Jonsson, som försvarsadvokat Anders Frigell (se artikel på annan sida i detta nummer) och chefen för Uppsala tingsrätt Erik Lempert med lång erfarenhet.

De fyra experterna enades om att följa svensk rättsordning, dels för att man saknade peruker, dels för att de inte var tillräckligt kunniga i den engelska rättens finare detaljer.

Kvällen före rättegången intervjuades polisen av en skandaltidningsjournalist som försökte få till något löpsedelsmässigt av kända ingredienser: våldtäkt, försvunna miljoner, egenartade försvinnanden.

Så hölls rättegången: tydlig gärningsbeskrivning av åklagaren, engagerat försvarstal, pedagogisk sammanfattning av domaren för nämnden (jo, en sådan fanns också med några av kryssningens deltagare) och så domslut.

Den åtalade frikändes för ”mord” nummer två (nödvärn) och fälldes bara för vållande till annan död för ”mord” nummer ett.

Deltagande experter underkände polisutredningen och bristen på tekniska bevis.

Deckarvännerna har underrättat författaren om resultatet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22