Deckardebuten blev svensk på grund av OS 2000

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-3, Artikel

Av LEIF-RUNE STRANDELL

När Charlotta Efverman skrivit färdigt sin första deckare gick hon till förlag som dock avböjde.

Det hade varit alldeles för mycket om OS i Sydney 2000. Så då skickade hon manus till ett svensk förlag i stället. Och då kom den ut.

Hon bor nämligen sedan sju år i Sydney i Australien, och har läst kriminalhistorier sedan hon var liten. Så att det blev en deckare som debut var alltså inte konstigt.

Mindre vanligt bland svenska deckardebutanter är dock att det är en handling helt utan anknytning till Sverige (en liten koppling till Danmark finns, men utan större betydelse för handlingen).

Huvudperson är en polisman i Sydney. Hur vet en svenska hur polisarbete fungerar i Australien?

Inspireras av allt

– Jag har en livlig fantasi och är inspirerad av allt och alla. Ser jag en polis på gatan studerar jag honom och hans uniform. Ser jag på nyheterna om något brott som har begåtts inspireras jag av polisens arbete. Likaså i dagstidningarna, om det står artiklar om brott. TV-dokumentärer om korruption inom poliskåren, polisarbete osv. hjälper också. Dessutom finns det sidor på Internet som jag besöker då och då för att få information. Vissa rekommenderar jag inte, det finns en som visar döda kroppar i olika stadier av förruttnelser mm, men det är en del av den efterforskning som jag behöver för mitt arbete.

Boken heter I evighetens skugga och det beror på att Sydney varje år på nyårsafton ordnar så att det skrivs ett ord med hjälp av fyrverkeriet på den stora hamnbron, och 2000 var det ”eternity”. Hennes engelska titel (hon skrev den först på engelska) är City of Eternity.

Nyårsaftonens ord skall utrycka stämningen i staden, politisk eller socialt, inför det nya året.

Charlotta har bott i Sydney i snart åtta år i flera olika förorter som också förekommer i boken.

Rest runt klotet

Hon är 31 år och har rest mycket runt i världen, och hon tror inte att hennes familj blev förvånad när hon sade att hon tänkte stanna i Australien.

Men hon saknar Sverige ibland, särskilt vänner och familj. Det kan vara ganska varmt på sommaren, säger hon, men det kompenseras av många fina badstränder.

Hon är född i Sollentuna utanför Stockholm och har gått på grafisk konstskola i gymnasiet och följt upp det med ytterligare ett år på en privat konstskola.

Men varför just Sydney? Det borde ju finnas många fler miljöer att utnyttja?

– Jag är oerhört inspirerad av Sydney, av stämningen bland människorna, av miljöerna – stadens skönhet. Jag ville få folk att förstå hur det känns att bo här, hur människor här kommunicerar med varandra, hur kulturen påverkar allt och alla.

Döden är fascinerande

– Döden är ett intressant ämne som jag tror fascinerar de flesta. Jag tänker på mina böcker som jag tänker på mina tavlor – jag skapar dem för att väcka intryck och känslor, och skriver utifrån det.

Temat i boken blev OS 2000. Och ironiskt nog var det ett skäl till att de lokala förläggarna inte var intresserade, ämnet hade blivit uttjatat.

Boken är originell inte bara för sin miljö trots svenskt författarursprung. Det är också en deckare med en osedvanligt känslig huvudperson, en kriminalpolis.

De delarna känns lika viktiga som intrigen.

Det är inte heller Wallanderskt instängda känslor, nej starka och tydliga: en polis som går in i väggen.

Känslor del av allas liv

– Känslor är en stor del av handlingen, medger Charlotta, för de är en stor del av allas våra liv. Jag ville ge en trovärdig bild av huvudkaraktären och få läsarna att lära känna honom, få en inblick i hans innersta, för att förstå hur han fungerar och tänker. Lite är självbiografiskt, men inte från mig, utan från människor i mitt liv (Morgans syster har till exempel fått många attribut från en person jag känner här). Jag inspireras alltid av människor jag träffar, fragment av en konversation kan fastna i mitt minne och dyka upp i ett helt annorlunda sammanhang i boken senare.

Det är tänkt att det skall bli fler böcker, en är på gång.

Den handlar om tre diplomatsöner i en exklusiv förort till Sydney – och de försvinner,

Familjen till en av pojkarna får en avskuren hand skickad till sitt hus, en kropp hittas flytande i hamnen.

En av pojkarna är svensk, så då blir det lite svensk inslag.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22