Deckardam i Lund med kuf i huvudroll

Jan 16th, 2008 | By | Category: 2001-4, Artikel

Av IWAN MORELllJSLUND (DAST)

När det gäller deckarförfattarinnan – för det vågar man väl kalla henne vid det här laget trots att hennes huvudämne fortfarande är att skriva fackböcker plus det faktum att hon varit lärare i hela 30 år – Gunilla Wahlström, erkänner jag villigt att det faktiskt sa klick vid första sammanträffandet samt att det sa dubbelklick vid det andra dito.

Jag avser naturligtvis vad som hände med mig när jag läste hennes två första deckare, där nummer ett har titeln Blott en ljudande malm och den andra Där din skatt är. Det händer inte alltför ofta att jag så där omedelbart faller för svenska deckarförfattare, men har tyckte jag mig finna en författare med både stor människokunskap och en lika stor portion humor plus att intrigerna inte alls är dåliga – tvärtom de är mycket hållbara och ger mersmak. Redan nu kan jag berätta att en tredje deckare är på gång om det så trivsamma paret Heimer Grahn och hans kärlek Margit.

Jag hade hamnat hos min kusin i och därifrån var ju bilsteget inte alls långt till Lund där Gunilla bor. När jag ringde på öppnades dörren av en ung man som var rätt illa åtgången i sitt vackra ansikte.

Misshandlad var ordet som kom för mig – och tanken Göteborgskravaller for genom skallen… De hade inträffat alldeles nyligen. Men sonen i huset hade inte alls varit inblandad i några kravaller utan haft oturen att ramla.

Mitt första möte med Gunilla blev inte riktigt vad jag tänkt mig. I ivern att parkera rätt råkade jag köra på hennes blomsterrabatt. Men närmare kontroll visade att blomman klarat sig med enbart “skrubbsår”.

Den öppna och charmiga Gunilla hade lätt att berätta om sig själv och sitt liv. Det hade verkligen inte alltid varit en dans på rosor. Hon berättade om sina två äktenskap, hur livet gestaltat sig och om sitt författarskap. Redan före studentexamen hade hon träffat sin första man, som var enormt begåvad och spåddes en lysande framtid som forskare. Hon gjorde honom sällskap till Stockholm och började studera till lågstadielärare. Sedan blev det stora världen. Maken fick stipendier och Gunilla och deras tre barn följde med till USA – Los Angeles, San Francisco och Texas.

– Det var spännande och lärorika år, säger hon. Min man blev så småningom professor.

Mellan utlandsåren arbetade Gunilla som lärare och i den perioden påbörjade hon en av sina vidareutbildningar. Äktenskapet höll inte och det blev skilsmässa. En tid senare hade hon hittat en ny man – även han vetenskapsman – samtidigt som hon arbetade i skolan.

Konflikthantering

1990 fick nye maken professorstjänst i London och Gunilla fortsatte att utbilda sig. Huvudämnet var konflikthantering, en utmärkt grund för en blivande deckarförfattare. Det nya äktenskapet höll inte heller, men mannen gav henne ett mycket gott råd:

– Gör nu något vettigt av ditt liv och din utbildning. Satsa på något nytt!

Och det gjorde hon.

– Jag startade eget företag, skaffade dator med tillbehör och skrev ett antal pedagogiska fackböcker. Till min glädje blev de mycket uppmärksammade. De fick fina lovord i recensionerna, vilket innebar att jag numera är flitig föreläsare, kursledare och handledare. Dessutom har jag skrivit två skönlitterära böcker om ett trasigt och misskött barn kallat “Kirre”. De används nu vid undervisningen vid flera högskolor.

Därmed är vi alltså framme vid hennes två deckare. Debutboken handlar om en 19-årig så kallad värsting som kommit på kant med livet. Huvudpersonen Helmer Grahn är en ogift och mycket speciell lärarkuf, som man som läsare gärna faller för direkt.

I boken omkommer en 34-årig lundakvinna vid en trafikolycka. När meddelandet kommer att fallet har behandlats som ett vanligt självmord blir Helmer chockad. Han kände kvinnan väl eftersom hon var lärare på hans skola och han tvivlade starkt på att hon tagit sitt liv. Sedan börjar han snoka.

I andra boken kommer Helmer och hans kvinna Margit till Rom, en plats de längtat efter att få besöka. Där blir de inblandade i en spännande historia.

En huvudfigur är forskaren Harald Holm, som tycker att han inte uppskattats efter förtjänst hemma i Sverige så han tar med sig sina revolutionerande resultat och smiter för att kunna tjäna pengar på det han upptäckt. Men allt går verkligen inte som han tänkt sig.

– Det finns mycket av mitt eget liv i deckarna och dessutom tycker jag att jag har ett viktigt budskap att förmedla, säger Gunilla. Vi måste vara kärleksfulla och rädda om vara barn. Då får vi alla en bättre framtid. Skola och vård måste få kosta pengar. När det gäller vara barn får vi aldrig dra åt svångremmen.

Författarinnan och människan Gunilla O Wahlström, är en kvinna med bägge fötterna på jorden. Hon vet vad hon vill, hon kan så mycket och hon kan förklara det hon vill säga med glimten i ögat.

– Jag har upplevt både sorg och glädje.

Tack och lov har jag inte blivit bitter, bara klokare.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22