Deckarbiblioteket i Paris äger en (!) svensk roman

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-2, Artikel

Av IWAN MORELIUS

I centrala Paris ligger den betydligt äldre motsvarigheten till Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna. Det har ett pampigt namn – Bibliothèque des Litteratures Policières – och övervakas av en charmerande och kunnig kvinnlig bibliotekarie, Michèle Witta.

I bottenvåningen ligger en vacker foajé och flera rum där all facklitteratur och en mängd tidskrifter i genren förvaras, både på hyllor och i montrar. På denna våning finns också det speciella Sherlock Holmes-rummet där man kan betrakta olika bokutgåvor, samlarnålar och annat som kan anknytas till den store detektiven.

Ett speciellt läsrum är inrett för de forskare som intresserar sig för samlingarna. Det är dock strängt förbjudet att låna hem böcker. Forskningen måste bedrivas innanför bibliotekets väggar.

Det egentliga biblioteket ligger dock inte på bottenvåningen. Dit kommer man via en speciell hiss som dock rör sig först när någon i personalen tryckt in en hemlig kod.

Överväldigande bibliotek

Biblioteket visade sig vara en lokal som gjorde ett överväldigande intryck, överallt fanns bokhyllor på hjul och på hyllorna förvarades vad som såg ut att vara världens alla deckare och thrillers, ja, all kriminallitteratur man kan tänka sig.

Då på franska givetvis… Många böcker var signerade av författaren.

– Vi har nästan all kriminallitteratur som kommit ut på franska, sade Michèle Witta. Lite fattas det dock ännu.

Där fanns också böcker på andra språk – till och med på svenska, visade det sig. Men mademoiselle Witta log lite generat innan hon visade hyllan med ordet ”Suede”.

I den stod summa summarum ett verk – av K. Arne Blom.

Däremot kunde Michèle Willa med viss stolthet visa fram en nästan komplett samling Nick Carter-magasin.

Hos artikelskribenten svällde förstås hjärtat vid åsynen av en närapå fullständig samling DAST. Ett nummer exponerades dessutom i tidskriftshyllan.

Staten finansierar

– Franska staten ställer sig mycket positiv till vårt bibliotek, förklarade Michèle Witta. Därifrån kommer anslag för inköp av facklitteratur och till att prenumerera på tidskrifter från i ston sett hela världen. Biblioteket ger själv ut en publikation som redovisar allt som publiceras i bokväg inom genren i Frankrike. Vad gäller tidskrifter katalogiseras och redovisas sådana från de flesta länder på klotet.

En liten bok som biblioteket gett ut – och i vilken Michèle Witta medverkat – handlar om Holmes på franska och har därför den passande titeln Sherlock Holmes et la France.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22