Debutant i värmland åstadkom alldeles egen skröna

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-1, Artikel

Tove Klackenberg är ett nytt namn på Sveriges numera kvinnotyngda deckarparnass. Hösten 2002 kom hon ut med sitt förstlingsverk Påtaglig risk att skada (Natur och Kultur) och om någon noterat den juridiska formuleringen är det ingen tillfällighet. Boken kan kallas en rättegångsthriller och hon skrev den eftersom hon slukar sådana – och de är snudd på enbart skrivna av engelskspråkiga författare.

Ville till landet

För drygt dussinet år sedan drabbades fyrabarnsmamman av längtan till landet och flyttade från Stockholmstrakten till den lilla gården i byn Stöpafors strax norr om Sunne i Värmland.

Då hade hon bott i huvudstadens närhet i 30 år och hunnit med att bli gift för andra gången. Tove arbetade med att sortera porslin på Gustavsberg, och tyckte egentligen inte illa om det jobbet.

Hon har sagt att ibland längtar hon tillbaka dit eftersom arbetskamraterna var så bra.

I ungdomen hade hon aldrig varit så förtjust i att studera, men den viljan kom när hon fyllde 30 och då slog hon sig på att läsa juridik.

Den examen hade hon i botten när hon kom till Värmland där hon satt ting i Sunne. Efter en tid startade hon eget som jurist, men för lite drygt ett år sedan saknades det folk på åklagarämbetet i Karlstad och hon fick jobb där. Hon tycker att det är ett aktivt jobb.

Ändå fick hon tid att skriva Påtaglig risk att skada och boken har blivit uppmärksammad med pris, vilket inte varit till men för försäljningen.

Romanen beskriver en mordrättegång i en liten domsaga, inte alls olik domstolen i Sunne. Huvudperson är mörkhyade åklagaren Svea Lundström Duval som tycker att hon fått ett lätt jobb då två barn hittats döda i en familj med massor av problem. Med tiden börjar hon tvivla på att hennes beslut är riktiga, om den mäktiga socialtjänstens mekanismer har lett till övergrepp eller ej. Om det är så, tar de till sekretessen för att klara de egna skinnen? Och samtidigt får åklagare visshet om att någon har börjat förfölja henne.

När boken anmäldes i 2002:s sista nummer tyckte Birgitta Härner att debutanten Klackenberg var en märkligt driven författare som berättade med lätt språk och känslig dramaturgi.

Själv är Tove Klackenberg mycket förtjust i den brittiska författarinnan Frances Fyfield.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22