Dean Koontz: Tack vare litteraturen har jag fått kontroll över liv och omgivning

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-4, Artikel

Dean Ray Koontz är numera välbekant för skräckkonässörer runt om i världen. Han föddes i Everett Pennsylvania år 1945 och hans barndom var minst sagt olycklig och dramatisk.

Fadern var alkoholist, en sociopat som trodde att alla mänskliga känslor var spelade, och därför lärde sig att spela dem till fulländning. Hans mor lyckades inte alltid skydda barnen från faderns vredesutbrott. Det gjorde den unge Dean till en mycket osäker människa. Han visste aldrig om han skulle få mat eller stryk, något som gjorde att han senare i livet såg till att alltid själv ha kontroll över sitt liv.

När han första gången kom att läsa en bok från början till slut gjorde detta ett starkt intryck på honom. I litteraturen fanns ett liv som han inte visste något om och då han en dag läste en bok med en person som bar sig åt precis som hans far – och den personen var romanens skurk – började han beundra författare.

Redan under studietiden började han själv skriva och debuterade som 21-åring 1966 med en novell i tidskriften Atlantic Monthly.

– Jag började skriva för att jaga bort mina egna demoner, säger han.

Han blev så småningom lärare men fortsatte att skriva och redan 1968 kunde han bli författare på heltid. Till att börja med skrev han under ett otal pseudonymer och i alla genrer man kan tänka sig. Det dröjde till slutet av 70-talet innan vissa av hans romaner blev uppmärksammade.

– Då fattade jag att jag hittat min stil och min genre, säger han. Jag skulle skriva brett berättande, spänningsfyllda romaner med inslag av skräck.

Emellanåt använder han sig av psykologiska skildringar, ofta för att få vädra sitt missnöje över Freuds inflytande på det legala systemet i USA, där ibland en psykiater är lika viktig i en rättegång som advokater och åklagare.

Psykläkarnas åsikt att terapi hjälper en brottsling tror han inte på.

– Alla kriminologer är ense om att det är omöjligt att rehabilitera den som mördat mer än en gång!!

Numera bor Dean Koontz tillsammans med hustrun Gerda i Orange, Kalifornien, i ett hus som de inrett tillsammans. Båda är nämligen mycket roade av inredningsarkitektur.

– Jag gillar förresten all slags arkitektur, säger han. Den visar på ordning och reda, i botten ett slags kontroll över den materia som till sist blir en byggnad.

Ordet ”kontroll” finns ofta med i hans resonemang. Han avskyr till exempel att flyga eftersom han då överlämnat kontrollen till andra.

– I viss mån tror jag på ödet och ibland inbillar jag mig att mitt öde är att dö i en flygplanskrasch.

Bland de böcker som gjort Dean Koontz till en författare som läses av nagelbitare över hela världen kan nämnas Viskningar, Sekten, En ond plats och Kall eld. Senast översatta bok till svenska heter Isfällan och är enligt honom själv en hyllning till thrillerförfadern Alistair MacLean.

Sedan debuten har Koontz romaner sålts i betydligt över 50 miljoner exemplar jorden runt.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22