David Palme: Äpplet faller inte långt… ung man med skrivande far

Dec 28th, 2008 | By | Category: 1998-4, Artikel

Av BARBRO LINDBORG

Det har på senare år talats en del om att återväxten bland de svenska deckarförfattarna är svag. Därför är det en glädje att upptäcka att David Palme, snart 30-årig stockholmare, inte ger upp utan har bestämt sig för att försöka leva på sitt skrivande.
Han har tidigare kommit med en kort novellsamling kallad Mörkret faller och har haft alster publicerade i CDM. Han gillar tydligen skymningar för nu har han skrivit en fantasyroman kallad Mörkret faller över Hilonien (Bokförlaget Höst).
– Ja. säger han, jag har alltid gillat spökhistorier och övernaturliga saker. Jag älskar natten ·och mörkret.
Det är kanske inte så konstigt att han kommit in på skrivarbanan. Hans far är Jacob Palme som under 70-talet kom ut med ett antal uppmärksammade kriminalromaner.

Skrivande besvärjer sjukdom

– Men det finns fler skäl till att jag skriver, säger David Palme. Jag föddes med hjärtfel och har svävat mellan liv och död vid många tillfällen. Men jag har sett döden i vitögat och övervunnit sjukdomen.
Det är möjligen därför hans debut som författare handlade om död, kusligheter och skräck…
David kom till världen med ett hål mellan kamrarna i hjärtat. Hjärtfelet gjorde att han lätt drabbades av infektioner som liten. Han var ofta sjuk.
– Nu utmanar jag döden genom att skriva rysare, säger han. Jag älskar skräck, i alla former – filmer som The Shining och böcker av Edgar Allan Poe, tycker jag mycket om. Eldfödd av Stephen King är en annan favorit.
I barndomen hade han det svårt. Han blödde ofta och skolgången var ett litet helvete. De teoretiska ämnena gick visserligen bra, eftersom han kunde läsa hemma, men i de praktiska ämnena blev han hopplöst efter.
– Jag fick aldrig vara ute och leka som vanliga barn, och högstadiet minns jag som ett helvete, säger han. Det är troligen därför jag är stresskänslig än i denna dag.
Som elvaåring ställdes David inför ett ultimatum. ”Du måste opereras, annars lever du inte länge”, sade läkarna. Han hamnade på sjukhus och hålet i hjärtat täpptes igen med en plastväv. Det var en riskfylld operation, men slutade lyckligt.

”Jag föddes på nytt”

– Den vanliga arbetsmarknaden är ingenting för mig, säger David Palme. Det var därför jag tog upp familjens författartraditioner. När jag fick ut min första novellsamling kändes det som om livet började, säger han. Jag föddes på nytt igen. Äntligen hade jag skrivit en bok, gjort något eget, något att vara stolt över.
Debuten gick inte spårlöst förbi heller. Några recensenter skrev att David är ett framtidshopp. Men utbildningen som tagit så mycket stryk av sjukdomen måste bättras på. Nu har David läst in gymnasiet på komvux. Han har planer på att börja läsa historia eller litteraturvetenskap på universitetet.
Davids mor Gunborg har startat Bokförlaget Höst. Där har en av Jacob Palmes böcker – Lik och jämlikhet – kommit ut på nytt. Gunborg Palme är legitimerad psykolog och psykoterapeut med ätstörningar som specialitet och har också givit ut sin egen Effektiv viktminskning på förlaget.
– Men det viktigaste är att David skall ha ett förlag som inte stressar honom, säger hon.
Just nu arbetar han med en politisk thriller som skall bli ganska omfångsrik. Den får ta den tid den kräver.

Makaber och otäck

Novellsamlingen Mörkret faller recenserades i DAST 2/96. En av novellerna i den handlar om hans farfars kusin, Olof Palme som David hann träffa vid några tillfällen före skotten på Sveavägen. Det är en framtidsvision där den moderate statsministern Olof Palmer hotas till livet med anledning av 50-årsdagen av socialdemokraten Olof Palmes död.
Det är en rätt makaber och otäck historia som känns ännu mer krypande eftersom en släkting skrivit den.
– Min farmor var väldigt rädd för vad våra släktingar skulle säga, säger David Palme. Hon avrådde oss från att publicera den. Vår släkt är mycket borgerlig släkt. Olof Palme blev utskälld i sin ungdom för att han gick med i arbetarrörelsen. Även min farfar, Sven Ulric Palme, var för radikal för att gillas av släkten.
Innan han tog itu med skrivandet på allvar gick han en kurs för författare. Han fick lära sig att hantera magsura recensenter när läraren Sören Bondesson förklarade:
– Många menar att deckare ofta är dåligt skrivna. Det är sällan sant. Åtminstone inte i relation till hur många usla romaner som ges ut.
Det är i deckare och thrillers som dagens samhällskritik står att finna. Inte så underligt egentligen- makt, korruption och kriminalitet hör ju ofta ihop.
I dag känner David inte av sitt opererade hjärta. Men tankarna om döden kommer han aldrig ifrån.
– Jag bearbetar säkert min barndom genom att skriva om skräck, säger han.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22