David Gutersons cedrar och socialinstitutet i Stockholm

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

AV KLAS LITHNER

Eftersom jag 1996 var med i Svenska Deckarakademiens svenska läsgrupp, hade jag inte tidigare läst David Gutersons Snö faller på Cederträden (Norstedts), som belönades med priset för bästa översatta bok. Den visade sig emellertid vara utmärkt och innehöll dessutom fyra ovanliga inslag.

Dessa var miljöerna på en regnig ö utanför Seattle i delstaten Washingtons nordvästligaste hörn med dels bärodling, dels laxfiske, den japanska nationalkaraktären och den historiska bakgrunden.

Boken handlar om en mordrättegång 1954, men bakgrunden är tvångsinterneringen och deporteringen genom militära beslut 1942 av japanska medborgare, Issei, och amerikanska medborgare av japansk börd, Nisei, från hela USA:s västkust. Kibei slutligen var japaner i USA, vilka som barn av sina föräldrar sänts tillbaka till Japan för att under några år lära sig språket och sederna ordentligt.

Åtgärden motiverades med risk för spioneri och sabotage men var snarast en yttring av kollektiv hysteri. Guterson nämner i förordet flera böcker som källor, men den viktigaste av dessa saknas och just denna ger genom sin författare en svensk anknytning.

Boken är The Spoilage (1946) med en fortsättning, The Salvage, (1952). De är författade av Dorothy Thomas: den första tillsammans med Richard Nishimoto. Hon levde 1899-1977, var professor i ämnet ”Rural Sociology”, som inte har någon svensk motsvarighet, vid University of California 1941-48 och forskningsprofessor i sociologi vid University of Pennsylvania 1948-70.

Hon var 1935-1947 gift med den betydligt äldre, berömde sociologen William I. Thomas (1863- 1947).

Anknytningen till Sverige består i att hon 1933, -35 och -36 var gästprofessor vid det 1920 grundade Socialinstitutet i Stockholm som 1964 omdöptes till Socialhögskolan. Tyvärr finns det inga lättillgängliga uppgifter därom i socialinstitutets arkiv på Riksarkivet, varför man inte vet, om hon föreläste för de vanliga studerandena, handledde forskare eller själv forskade om svenska förhållanden. Jag träffade henne f.ö. under läsåret 1959-60, då jag studerade kriminologi vid University of Pennsylvania, som ligger i Philadelphia, och 1964 besökte hon oss i Göteborg.

Det finns en känd film med anknytning till samma tema, nämligen Bad Day at Black Rock, 1954 (En man steg av tåget, 1955) i regi av John Sturges och med Spencer Tracy och Robert Ryan i huvudrollerna. Filmen börjar med att Tracy som enarmad krigsveteran stiger av tåget i en håla i sydvästra USA:s sandöken. Otroligt nog har han i uppdrag från militära myndigheter att överlämna en postum tapperhetsmedalj till en japansk farmare där, vars son dött i strid i Stilla Havet. Det visar sig att denne i början av åtgärderna mot japanerna blivit mördad av sina grannar, ledda av Ryan, att farmen bränts ned och att de lagt beslag på hans mark.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22