David Guterson: Efter 11 september fick han skrivkramp

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Av Pelle Magnusson

Skogsmadonnan (Our Lady of the Forest) av David Guterson som recenseras av Iwan Morelius i detta nummer är en sen roman av författaren. Den kom i original ut 2003 men det skulle dröja två år innan Norstedts gav ut den i svensk översättning av Ia Lind. Det var knappt den blev skriven. När Guterson hade några få sidor kvar befann han sig i Washington. Datumet var den 11 september 2001.

Men den blev färdig till sist och är en roman som handlar om våld, mirakel och tro i ett modernt samhälle där den sanna guden egentligen heter Mammon.

Men den bok som fick Gutersons namn att flyga världens runt kom ännu längre tillbaka – man får vandra bakåt till 1996. Romanen hette Snö faller på cederträden och var David Gutersons första roman. Den har betecknats som thriller, psykologisk roman och rättegångsdrama. Rättegången i romanen utspelar sig några år in på 50-talet på USA:s nordvästkust och ön San Piedro.

Den av japaner födde Kabuo Miyamoto anklagas i boken för fiskaren Carl Heines död. Händelsen har politisk bakgrund. I början av 1900-talet ville regeringarna i både USA och Japan att japanska arbetare skulle flytta till den amerikanska kustregionen. Många kom och de etablerade sig som egna företagare – ofta jordbrukare eller fiskare. De bofasta godtog att de anlände men samtidigt talade men nedlåtande om dem, menade att de ”inte var av det virke som gör en riktig amerikan”.

I december 1941 inträffade Japans blixtattack på Pearl Harbour. Alla japaner i USA kom plötsligt att ses som spioner och potentiella fiender. Regeringen tvingade dem att sälja sin egendom och flytta från väst kuststaterna av ”militära skäl”.

Över 100.000 japaner fördes till koncentrationsläger där de fick stanna till krigsslutet. Det var en fantastisk överreaktion. Inte en enda japanättling dömdes under kriget för spioneri eller sabotage. Trots det levde fördomar och fientlighet vidare – till långt efter USA:s atombombningar av städerna Hiroshima och Nagasaki.

Bor på en ö

David Guterson föddes 1956 i Seattle, men han bor nu, precis som huvudpersonen och journalisten Ishmael Chambers på Bainbridge Island – en ö i Pugetsundet, inte långt från födelsestaden.

Innan han började skriva arbetade han som engelsklärare och skribent för tidningarna Sport’s Illustrated och Harper’s Magazine. Numera kan han leva på sitt författande men han är ändå verksam som redaktör på ett par tidskrifter.

Så gott som varje dag tar han en promenad i gryningen. Det är under denna vandring han planerar dagens skrivande. Han skriver aldrig mycket varje dag. Får han ihop 250 ord under arbetsdagen är han nöjd.

Fadern advokat

Att en stor del av Snö faller på cederträden utspelar sig i en rättssal bör inte förvåna någon.

Han känner sådana platser väl eftersom fadern är brottsmålsadvokat. Just den saken kan också förklara hans förnöjsamhet med de 250 orden. Ett arv från fadern kanske, en brottmålsadvokat måste ju välja sina ord omsorgsfullt om han vill nå framgång i rätten.

Även i sin produktion är han en sparsmakad författare med ett fåtal böcker bakom sig. För Snö faller på cederträden fick han 1995 motta det prestigefyllda Pen/Faulknerpriset och 1999 filmades romanen. Då hade Svenska Deckarakademin 1996 utsett boken som den bästa till svenska översatta thrillern. Den uppskattningen faller också på översättaren Ia Lind.

Retrospektiv berättarteknik

När boken för ett par år sedan kom ut hos En bok för alla skrev Eva Dahlström ett förord där hon menar att David Guterson använder sig av retrospektiv berättarteknik. Öppningen mot romanens kärna sker i anslaget. Han utgår från rättssalen och zoomar sedan in person efter person. Han tar läsaren med sig in bakom det han kallar för ”identitetens skal” och förklarar hela individen i grundligt tecknade livsåterblickar. Samma ”filmiskt” inbjudande berättargrepp nyttjar sig Guterson av i sin andra roman, Öster om bergen, där en cancersjuk änkling och läkare ger sig ut på en resa långt bort från civilisationen i mening att aldrig återvända.

”Om du får en fiende på en ö är det en fiende för livet,” säger Guterson.

I Snö faller på cederträden skildrar han San Piedros öbor. De är tysta och sammanbitna människor som envist framhärdar sin rätt och aldrig glömmer en oförrätt. En bra människa ska enligt dem vara strävsam, hålla sig innanför sina givna gränser och inte prata för mycket, då förlorar hon i trovärdighet.

Efter Snö faller på cederträden kom Öster om bergen 1990. Därefter gav han i USA ut novellsamlingen The Country Ahead of Us, the Country Behind. Hans senaste bok Skogsmadonnan höll knappt på att komma ut. När det mesta av den var skriven och han skulle till Washington får att få ett stipendium gjorde han det på en dum dag – den 11 september 2001. Bara tvärs över Potomacfloden körde en av terroristernas kapade flygmaskiner in i Pentagon.

Kaos följde i dagar och höll Guterson kvar innan han till sist kunde hyra en bil och åka tvärs över landet till hemmet på Bainbridge Island. Det gick ju inga flyg himlen var avspärrad.

Väl hemma satt han som paralyserad och kunde inte skriva färdigt. Allt han orkade göra var se på nyheterna från verkligheten, hans egen fiktionsvärld kändes oåtkomlig.

”Jag förlorade mer än ett år, och det blev ett vidrigt år”, har han sagt.

Men boken blev färdig och nu föreligger den också på svenska.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22