David Baldacci besöker Sverige för att kolla läget

Sep 16th, 2009 | By | Category: 1998-1, Artikel

David Baldacci, som förlaget gärna kallar spänningslitteraturens nye megastjärna, har gjort ett snabbt besök i Sverige. Hans första roman Absolut makt filmades av och med Clint Eastwood. Nyligen kom hans andra bok. Total kontroll, som också blir en miniserie för TV. Sannolikt med Sean Connery i huvudrollen.

Det var 1995 som denna 37-årige advokaten från Virginia slog igenom. Warner Books betalade honom två miljoner dollar inom ett dygn efter det han lämnat in manuset till Absolut makt. Att man kan få så ohyggliga arvoden för en bok till och med om man är en ganska okänd författare – beror på att systemet med litterära agenter är så starkt i USA. En skicklig agent sänder ett manus han/hon tror på till flera förlag och sedan får de som tänker bjuda över varandra.

Nu jämförs Baldacci redan med genrens stora namn John Grisham, inte enbart för att de har samma yrkesbakgrund. Efter Total kontroll tror man – åtminstone på hans förlag – att han snart sitter ensam på tronen

Framgång efter elva misslyckade år

Efter elva års misslyckade men lärorika skrivarmödor, fick han den stora framgången.

– Jag lärde mig en sak under dessa år, säger Baldacci, nämligen att om man inte lyckas fånga läsaren totalt efter tjugo sidor så är det kört. Den som inte kan göra det skall inte heller försöka bli författare.

Den låg i fyra månader högt på New York Times bästsäljarlista. I Sverige har den hittills sålt, inklusive pocket, i för den svenska marknaden fantastiska 75000 exemplar. Filmen Absolut makt låg också länge på Biotoppens första plats under sommaren 1997. Videon släpptes i november. Försäljningsprognosen för Total kontroll är det dubbla. Boken härjar som bäst på de amerikanska topplistorna. I Sverige ges han ut av Bra Böcker.

Total kontroll handlar om Jason Archer. Han är dataexpert och anställd vid det stora IT-företaget Triton Global. Jason är involverad i att ta över CyberCom som utvecklat en revolutionerande mjukvara för informationssökning på Internet – företagshemligheter värda miljarder. Men Triton Global är inte ensamma om att kämpa för att ta över CyberCom. Jason kopierar topphemliga filer och säger till sin fru att han skall åka till Los Angeles med flight 3223 för en anställningsintervju. Han ljuger. Han byter plats med en annan man på planet och åker istället till Seattle. Flight 3223 exploderar och alla dör. Bland andra chefen för USA:s mäktiga centralbank, Federal Reserve Board. Finns det ett samband mellan Jason Archers mystiska agerande och centralbankschefens död? Är det Jason Archer som ligger bakom attentatet?

Amerikanskt och detaljerat

Det är alltså en mycket typisk amerikansk intrig. Men Baldacci skördar mycket av sina stora framgångar genom förmågan att rikt och nyanserat berätta en historia med sinne för människors karaktärer och för detaljer. Det är något som skiljer honom från många andra författare som också skriver rafflande intriger. Det är bl. a. därför han spås en lysande framtid.

David Baldacci besökte Europa – Tyskland, Sverige och Frankrike – på en kort turné för att berätta om Total kontroll och sitt författarskap. I Sverige valde han att hälsa på i Stockholm, Halmstad och Göteborg.

Han föddes in i lägre medelklass, där fadern jobbade i ett åkeri och modern anställts av det lokala telefonbolaget.

– Min äldre bror är konstnär och min äldre syster är journalist. När min syster var åtta år fick hon en dikt publicerad. Jag var trettio fyllda innan jag fick se ett enda eget alster i tryck.

För att lära sig skriva har han alltid läst en massa, givetvis mest tidningar, men också författare som Charles Dickens, Conan Doyle och Agatha Christie. Däremot ser han nästan aldrig på TV.

Nyligen flyttade han med hustru Michelle, 32, och barnen, 3-åriga dottern Spencer och snart 2-årige sonen Colin, till en nybyggd herrgård i Vienna i norra Virginia. Där håller han sig i form i eget gym. Takterna från brottarkarriären under gymnasietiden sitter i. Det var på brottarmattan han fick näsan bruten. Tränaren stoppade blodflödet med bomull och Baldacci vann matchen. Men näsan är fortfarande sned. Detta har dock inte hindrat att People weekly i sitt majnummer i fjol utnämnde honom till en av de 50 vackraste människorna i världen. I USA är allt möjligt!

13 miljoner – sedan författare

David Baldacci föddes i Richmond, Virginia och har universitetsexamina i såväl statskunskap som juridik. Han arbetade som brottmålsadvokat och affärsjurist i nio år innan han blev författare på heltid. Då han vågade lägga av ett ”civilt” jobb hade han redan 13 miljoner dollar i kassakistan. I sina romaner använder han sig också av erfarenheter från andra jobb han haft: dammsugarförsäljare, byggjobbare, snickare, tvättarbetare och springpojke hos en advokatfirma.

I december kom hans tredje bok ut i USA. Den heter Winner.

Bok nummer fyra (titel ej bestämd) är en god bit på väg. Vid besöket här hade han hunnit skriva 350 sidor på den.

– Första utkastet, säger han lite blygsamt.

Taggar:

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22