Datorberoende rättsmedicinare hjältinna i Cornwells romaner

Sep 17th, 2009 | By | Category: 1997-3, Artikel

En av de senaste kvinnliga kometerna (lite Hale-Bopp kanske eftersom döden följer i hennes spår) är Patricia Cornwell som skriver romaner om rättsmedicinaren Kay Scarpetta. Tidigare gavs hennes böcker ut i Sverige av Bra Böcker, men från i år finns hon hos Norstedts.

Hon anses vara en skicklig, men kanske lite tekniskt inriktad författare. I hennes böcker handlar det mycket om datorer och den som inte kan skilja bits från bytes har det ibland lite besvärligt.

Patricia Cornwell föddes för fyrtio år sedan i Miami, USA. Hon var fem år när hennes föräldrar skilde sig och modern ensam tog över ansvaret för dottern och de två bröderna. Efter några år fick modern sitt första nervösa sammanbrott, detta skedde vid jultid och modern packade helt sonika in barnen i bilen och körde (utan mat och pengar) till pastor Billy Graham och hans fru Ruth. Patricia Cornwell har berättat att Ruth lagade spagetti åt dem till lunch första dagen och att hon tyckte Ruth var den vackraste kvinna hon mött. Efter några månader i paret Grahams vård följde en uppväxt utan pengar och ordnat familjeliv. Men Patricia gick igenom college och gifte sig snart därefter med den sjutton år äldre Charles Cornwell, lärare i engelska (paret skilde sig 1989).

Hon arbetade som kriminalreporter vid Charlotte Observer i North Carolina, hon skrev en bok om Ruth Graham och bestämde sig därefter för att bli författare. Böckerna om Kay Scarpetta är mycket detaljrika och Patricia Cornwell har skaffat sina gedigna kunskaper genom att arbeta på en rättsläkarstation och genom praktik som dataanalytiker. Hon har också arbetat på FBI-skolan.

Hennes böcker är numera storsäljare världen över. Men hennes första bok refuserades av fem amerikanska förlag och såldes till slut för 6000 dollar. Redan vid kontraktet för den tredje boken var hennes royaltyinkomster uppe i en miljon dollar och för det senaste kontraktet fick hennes amerikanska förlag betala 27 miljoner – det gällde visserligen tre titlar, men ändå!

Böcker på svenska av Patricia Cornwell:

Den osynlige (Postmortem)

Indicier (Body of Evidence)

Allt som återstår (All That Remains)

Kuslig likhet (Cruel and Unusual)

Kroppsspråk (The Body Fann)

Offer utan namn (From Potter’s Field)

Under översättning:

Cause of Death

Unnatural Exposure  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22