DAST:s ursprung hittar man inom Science Fictions fandom

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-1, Artikel

AV AHRVID ENGHOLM

Riktigt gamla läsare av DAST Magazine kanske minns de tidiga DAST från slutet av 60-talet. Grådaskigt stencilerade och inknattrade på skrivmaskin av Ivan Hedman, som Morelius skrev efternamnet då. Det var ett riktigt fanzine på alla sätt. Men inte sämre för det!

Även om DAST numera är professionellt producerat, kan det vara värt att gräva litet i fanzinerötterna. Den historiken är på sätt och vis också DAST:s rötter. Denna typ av amatörtidskrifter uppstod inom science fictionfandom. The Comet, maj 1930, redigerat av Raymond Palmer, anses vara världens första fanzine. Palmer kom sedermera att bli redaktör för sf-tidskriften Amazing Stories. Till Sverige kom sf-rörelsen efter kriget. Man kan nog säga att den populära Jules Verne Magasinet/Veckans Äventyr lade grunden för det. Sveriges första sf-klubb, Strate Organisation, startades av den nyligen bortgångne Dénis Lindbohm våren 1949. Futura i Stockholm, 1950, var sf-klubb nummer två, och nummer tre var Club Cosmos i Göteborg, som startade 1954. CC finns fortfarande och firade 50-årsjubileum år 2004! Man gjorde också Sveriges första fanzine.

Cosmos News nr 1 redigerades av Gabriel Setterborg (som här kallar sig ”Lars-Erik”), Lars-Erik Helin och Hans Sidén, som också gjort omslaget. Det var på 7 numrerade sidor plus omslag (8 sidor totalt), i blå spritstencil, som med åren tyvärr bleknat. Innehållet var ett förord, novellen Fasans planet, en astronomisk artikel om planeten Merkurius, novellen Radioprogrammet, en filmnyhetsspalt, en tävling, presentation av nästa nummer och anmälningskupong till Club Cosmos.

Jag såg en gång till att skriva in hela texten till Cosmos News nr 1, som går att hitta via Google om man skriver in ”Cosmos News nr 1”. Fanzinet kanske inte såg mycket ut för världen, men det var en av rötterna till bland annat DAST Magazine.

De amerikanska sf-fanzinen på 30-talet kallades ofta ”fanmags”. Ordet ”fanzine” (sammandragning av ”fan” och ”magazine”) myntades 1940 av den amerikanske sf-fanen Louis Russell Chauvenet. Efter kriget började det även komma ut seriefanzines, och ännu senare (ungefär på 70-talet) också musikfanzines. En del utgivare av s.k. punkfanzines tror att de hittade på fanzinen, men de gjorde de rakt inte.

Sveriges tjockaste fanzine var SF Forum nr 40 från 1968, ca 250 sidor (red John-Henri Holmberg, Mats D Linder och Bertil Mårtensson), men det är ingenting mot världens tjockaste fanzine! 1981, efter många års tålmodigt arbete, kom Richard Bergeron med nummer 28 av Warhoon, på ungefär 620 sidor (det beror litet på hur man räknar diverse försättssidor). Det kom i form av en inbunden volym i grön läderimitation och guldtryck, men inlagan var huvudsakligen stencilerad (bildsidor var offsettryckta).

Warhoon 28 hyllade Walt Willis, legendarisk sf-fan och fanzineskribent från Belfast, fin stilist och gudabenådad humorist, av många ansedd som den främste sf-fanen genom tiderna (i alla fall en av de mest beundrade och populära). Hans kåserispalter och alla längre arbeten återges, såsom hans enormt roliga amerikareseskildring The Harp Stateside, och inte minst hans klassiska (samskriven med den ävenledes namnkunnige Bob Shaw) allegoriska saga om sf-fandom, The Enchanted Duplicator. (Som finns att läsa på nätet. Sök via Google.)

Bergeron vann förstås det fina Hugo-priset för sitt fantastiska Warhoon nr 28.

Än idag kommer en del fanzines på papper, men mycket flyter runt i elektronisk form som konstiga bytes och dassiga HTML-sidor och annat blaha. Men en gång i tiden gjordes allt sådant för hand, med skrivmaskin, stenciler och distribuerat via Posten. Ni har kanske hört talas om Posten? Det var ett system man hade förr i tiden, där man lade saker i ett s.k. kuvert, skrev utanpå vem som skulle ha det, och lade det i en gul låda på gatan. Sedan kom någon och tömde lådan och såg till att kuvertet kom fram. Det var tider det!  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22