DASTs julgalleri

Sep 11th, 2009 | By | Category: 2005-4, Artikel

Nu är det jul igen och forna tiders julomslag på novellmagasin gör sig påminda. Som svenska Galaxy 1959 med ett omslag som visar en raketdriven jultomte med renar iförda rymdhjälmar. Mellan pärmarna fanns ingen julnovell, men i gengäld novellen Det bästa hos människan av självaste Cordwainer Smith.

På omslaget till Fantasy and Science Fiction från år 1962 kämpar en robot mot bakgrund av ett urblåst mångvåningshus med att ta på sig jultomtens plagg, vilket ter sig något problematiskt.

Mellan benen på roboten skymtar en bok, Charles Dickens A Christmas Carol och numret toppas med en kort julroman av James White Christmas Treason (Julförräderiet).

The Saint Mystory Magazine brukade ha omslag med Helgonet själv som tändsticksgubbe i olika fasoner.

Så det var inte så egendomligt att redaktören Hans Stefan Santesson valde en teckning där Helgonet bär en tomtemössa där han serverar… ja, vad kan det vara?

Giftdrypande julmust och ett stycke kontaminerad plumpudding?

Januarinummer? I USA kommer tidskrifterna ut med någon månads framhållning.

Januarinumren ligger på diskarna redan i november-december.

Men ibland kommer till exempel Ellery Queen Mystery Magazine ut med ett mid-December nummer och då kan man ha ett julomslag, som numret här till höger från 1992.

Omslaget av Bob Crawford visar en snögubbe som börjat smälta fram liket som den formats kring.

Numret innehöll en hel rad juldeckare, bland annat The Trinity Cat (Trefaldighetskatten) av Ellis Peters. The Theft of Santa’s Beard av Edward D. Hoch, där Nick Velvet får i uppgift att stjäla jultomtens skägg, The Xerox in the Lost Room (Xeroxen i det försvunna rummet) av Robertson Davies samt Miss Crindle and the Red-Nosed Reindeer (Miss Crindle och den rödnästa renen) av Ian Stuart.

Kort och gott ett ovanligt välmatat julbord med kriminalnoveller. Vi hittade en del omslag utöver dessa fyra, men egentligen visade det sig vara ganska ont om julomslag att hänga upp i DAST-galleriet så här lagom till jul.

Det är knappt att det räcker till en julhängning nästa år.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22