DAST-galleriet

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Artikel

Det här numrets konstutställning tar fasta på S-et i DAST, det vill säga science fiction. Det första exemplet är hämtat från Jules Verne Magasinet 2/1941, det vill säga från beredskapstiden, då staten lånade pengar av medborgarna till försvaret. En klotrund rymdfarkost med tjusigt trekantigt fönster tycks befinna sig i en intressant situation.

JVM hade naturligtvis ofta omslag i den stilen och lästes hej vilt ute i kasernerna någonstans i Sverige, där behovet av förströelse var enormt under de svinkalla krigsvintrarna. Aldrig förr torde science fiction ha haft så många läsare som under den perioden.

Vid sidan om Jules Verne-Magasinet hade också Levande Livet åren 1943-1945 mycket science fiction, men det var sällan som det speglades på omslaget.

Det var i Levande Livet som vår förste moderne sf-författare Sture Lönnerstrand skrev för brödfödan. Han medarbetade inte bara med en rad fina noveller utan också med faktaartiklar. Lönnerstrand skrev också manuset till den tecknade serien Dotty Virvelvind, en svensk stålkvinna.

Torsten Scheutz, som arbetade på Levande Livet, har berättat att Sture Lönnerstrands noveller var mycket välskrivna, vilket stämmer, men att det var svårt att hitta något att illustrera dem med.

Ändå får man nog säga att Levande Livets illustratörer med Löthman i spetsen lyckades ganska bra med den uppgiften.

Rymdpromenader avverkades i sf-litteraturen långt innan de blev verklighet.

Här ovan har vi en variant från Häpna! som ganska så väl visar reparationsarbeten i rymden som de kom att se ut när rymdstationerna och rymdskyttlarna senare blev ”vardagsmat” kring vår jord.

Häpna! gavs ut av bröderna Kindberg och Sture Lönnerstrand var även inblandad i tidskriftens tillblivelse. Häpna! hade naturligtvis ständigt omslag av denna karaktär eftersom det var 1950-talets stora science fictiontidskrift i Sverige. Där gick Isaac Asmovs epos Stiftelsen som följetong.

Innehållsmässigt kom den under en kort period att överskuggas av den svenska upplagan av amerikanska Galaxy, där Alfred Besters version av den äldre Alexander Dumas Greven av Monte Christo, den märkliga romanen Tigermannen, gick som följetong.

Lektyr hade inte mycket science fiction. Men av det som fanns kan nämnas Niels Meyns roman Atomskeppet gick där som följetong med början # 3/1951.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22