DAST-galleriet

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Det här numrets utställning i DAST-galleriet handlar om olika amerikanska deckarmagasin eller ”mystery magazines”, som man med ett bredare begrepp talar om i USA.

Det har funnits många magasin i digeststorlek och de flesta av dem är numera borta. Ändå kan deckarläsaren hitta massor med pärlor i de gamla tidskrifterna.

När man tittar i backspegeln framstår ”Manhunt” alltmer som ett av de verkligt stora magasinen.

Det var en hårdkokt tidskrift som kom ut 1953-1967. Redan från början fanns Mickey Spillane på plats och andra medarbetare var bland annat James M. Cain, Ed McBain, Evan Hunter och Craig Rice. Kanske bör man också nämna Richard Deming, Harold Q. Mansur och Vincent H. Gaddis. ”Manhunt” är en av de fiskdammar, där Crippen & Landrus yrkesfiskare halar in godbitar till förlagets härliga ”glömda klassiker”-serie.

På omslagen fanns ofta lättklädda och tuffa damer med pistol handen. Flera Copycat-magasin försökte att härma ”ManHunt”. Det var magasin med titlar som ”Murder!”, ”Verdict”, ”Menace”, ”Man Trap”, ”Pursuit” och ”Trapped”.

”Ed McBain’s 87th Precinct Mystery Magazine” har vi aldrig sett. Omslaget på det nummer vi visar här till vänster är troligen från 1975, eftersom det är hämtat från insidan på det magasin kommer härnäst, nämligen ”The Executioner Mystery Magazine”, som syns här ovan.

Det har vi inte heller hittat några uppgifter om, men det ex vi har, som är Vol. l, #7, augusti 1975, visar att det bör ha kommit ut större delen av det året. Bland författarna märks Talmage Powell, som dök upp då och då i olika magasin, bland annat i ”Shell Scott Mystery Magazine”.

”Espionage Magazine” finns det inte heller många uppgifter om, men det tycks ha varit ett intressant magasin med tanke på medarbetarskaran. Ron Goulart, Edward D. Hoch, Francis M. Nevins Jr. Till skillnad från ”Manhunt” ser vi här inunder en rejält påklädd kvinna med pistol i handen.

Rent allmänt sett påstår vi följande. De här magasinen är visserligen eftertraktade av samlare i USA, men knappast av läsare i Sverige, trots att de tillhandahöll både spännande och verkligt underhållande deckarläsning av diverse slag. I dag är det ganska svårt att få tag i exemplar av alla dessa gamla deckartidskrifter. Passa därför på om Du snubblar över ett eller flera ex på någon loppis eller i något antikvariat.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22