DAST-galleriet

Mar 10th, 2010 | By | Category: 2005-3, Artikel

På 1940-talet lanserade förlaget Pocket Books det som kom att kallas för pocketboken, oavsett vilket förlag dessa fickanpassade böcker kom från. Dessa böcker innehöll nytryckningar i billighetsupplagor av allsköns bästsäljare och klassiker, inte minst deckare.

Omslag till Pocket Books pocketböcker får bli det här numrets DAST-utställning i galleriet. Man kan bara beklaga att bokförlaget undvek att sätta ut vilka som gjorde omslagen, som mestadels var ganska så spektakulära.

Som synes handlar det om en rad deckare av författare som satt sina spår.

S. S. van Dine skrev problemdeckare men invecklade puzzelgåtor åt sin hjälte Philo Vance. Dashiell Hammetts Riddarfalken från Malta, som också kallats Malteserfalken är nog mest känd för den fjärde stjärnspäckade filmatiseringen med Humphrey Bogart, Peter Lorre, Sidney Greenstreet och som synes kom den också i pocket.

William Irish var en pseudonym för Cornell Woolrich, som av många anses vara den store mästaren i den kriminella subgenre som kallas ”suspense”, det vill säga olidligt utdragna spänningsberättelser av krypande rädsla.

Phantom Lady här ovan var just en sådan rysarvariant med hudknottrarkvalitet. Vittnet som kan intyga att Scott Henderson inte mördat sin hustru försvinner i tomma intet och det enda spåret är att hon bar en orangefärgad hatt.

Raymond Chandler tillhör andra generationens hårdkokta författare efter Hammett och anses ha överträffat läromästaren. De träffades en gång, på ett möte med deckarförfattare i Los Angeles.

Pocketboken liksom serietidningen förnyade på 1940-talet läsvanorna i USA.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22