DAST-galleriet

Mar 8th, 2010 | By | Category: 2006-1, Artikel

I december 1956 kom det första numret av Alfred Hitchcock’s Mystery Magazine ut. Hitchcock var då ett jättenamn på film och i TV och han prydde omslaget till varje nummer av magasinet.

Till att börja med i form av fotografier, som synes här ovan, men så småningom i form av suveräna teckningar.

Två exempel från dessa tecknade omslags storhetstid återfinns på detta uppslag. Dels Hitchcock som cocktailskakare av giftbrygder och dels samme Hitchcock som olympisk fackelbärare med explosiv fackla.

Hitchcock försvann inte som omslagspojke, men marginaliserades till en symbol inom ramen för en oval medaljong uppe i magasinets titel.

Ibland, som på det omslag från 1989, vilket återfinns längst ned till höger på nästa sida, tilläts han dyka upp på omslaget igen.

I dag är han nästan helt borta ut bilden. Det enda som numera finns kvar av honom är hans namn i magasinets titel, men omslagens tyngdpunkt ligger nuförtiden på de brottsliga handlingar som AHMM sysslar med. Hitchcocks bild på omslagen var på sin tid helt i linje med häxmästarens framtoning på vita duken och TV-skärmen.

På vita duken gjorde han cameoroller, dök helt sonika upp någonstans i handlingens utkant som en detalj i miljön.

På TV framträdde han som introduktör av de dramatiserade noveller av skilda författare som hans TV-serie kittlade tittarnas nerver med.

Den verbala rysning som Hitchcock därvid åstadkom tycks ha varit förebilden till den visuella känsla som magasinets anonyme omslagsillustratör ville framkalla med sina teckningar, där den porträttlika karikatyren försågs med de symboler som man förknippar med Hitchcock.

Hitchcock är inte längre samma hushållsnamn som han var en gång i tiden. Många i de yngre generationerna vet inte ens vem han var. Det kan vara en anledning till att hans bild försvunnit från omslaget.

En inte alltför vildsint gissning är den att han gör en cameo-come-back i samband med att tidskriften firar sitt femtioårsjubileum, vilket bör ske i december i år.

   Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22