DAST-galleriet

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2007-1, Artikel

Bertil Hegland (1925-2002) är mest känd för sina omslag till B. Wahlströms ungdomsböcker och Manhattan-böckerna, men illustrerade även i andra sammanhang, som t.ex. i Levande Livet.

Det här numrets DAST-utställning blir därför en senkommen honnör för den i början av tvåhundratalet avlidne tecknaren, som vid sidan om sina bokomslag var en av de sista stora vecktidningstecknarna.

Samtidigt blir det en hyllning till Levande Livet och de författare som Hegland illustrerade. Den första tavlan visar ett expressivt ansikte, bandithövdingen i Olof Harmans novell Brudoffret får man anta. De här omslagsbilderna är inte lika omtalade Som t.ex. Manhattan-omslagen, men de är som synes i högsta Hegland-klass.

Bertil Hegland gjorde många illustrationer till Skjutande Slim-berättelserna av en Sun Laron – vem det nu kan ha varit.

Omslaget här nedan visar med typisk heglandsk snits en med ”munkavle” försedd rånare som med skjutjärnet i högsta hugg ser bakåt mot lokomotivet, som ligger urspårat i bakgrunden.

Och omslaget här ovanför från Levande Livet #18/1955 visar oss en till synes skärrad gammal farbror i nattmössa som ser en cowboy med sheriffstjärna och löst hängande pickadolvrar i pistolhölstren närma sig i berättelsen Stör ej den björn…

Bertil Hegland var inte minst känd för sina läckra kvinnor, som kanske inte direkt platsar i dagens feministiska tillvaro, men vi vågar oss ändå på att släppa fram en hegelandsk femme fatale försedd med lätt dekolletage ur novellen Med kniven på strupen, också den en Skjutande Slimare. Man lägger märke till de till synes bältesspännande skuggorna i bakgrunden, på samma sätt inlagda som det kapsejsande vilda västernloket i omslaget till Silverrånet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22