DAST-galleriet

Mar 5th, 2010 | By | Category: 2007-2, Artikel

Korsfästelse har satt sina spår i populärlitteraturen, som framgår av detta nummers DAST-galleri. Vi börjar med ett av de banbrytande serietidningsnumren av Green Lantern/GreenArrow, där förlaget DC bröt med en rad tabun. Manuskripten skrevs av Denny O’Neil och teckningarna gjordes av Neil Adams. Dessa socialt medvetna serietidningsnummer förändrade hela serietidningsgenren. Vårt exempel visar en korsfäst miljökämpe.

Robert E. Howards superhjälte Conan Barbaren föddes på ett slagfält, som enligt en karta låg ungefär där DASTs medarbetare Bertil Falk bor på Söderslätt i Skåne. I en av berättelserna korsfästs Conan, men när rovfågeln på Boris Cvalejos teckning gick till attack mot den ”hjälplöse” Conan, så högg barbaren honom med sin käft.

Korsfästelser hör naturligtvis hemma i kyrkor, inte minst då i färgglada kyrkfönster. Det tog den som tecknade omslaget till Grendel Tales fasta på och resultatet kan syns här nedan.

Edward D. Hoch, som på sin ålders höst är på väg mot sin novell nummer 1000 har skrivit flera berättelser med anknytning till korsfästelsen.

De har samlats på svenska i novellsamlingen Kristusmorden, som aven recensent på Bibliotekstjänst utnämndes till en klassiker när den kom ut i slutet av förra århundradet. Omslaget till denna utgåva illustrerades av Ursula Wilby, som valde ut ovanstående detalj; den korsfästes vänstra hand med spiken i handflatan!

Det har också varit det vanliga sättet att beskriva spikslagningen inom den traditionella kyrkokonsten under århundradenas lopp, men frågan är om det verkligen var så det gick till.

Forskare hävdar nämligen att i verkligheten så slogs spiken in i handleden, vilket gjorde korsfästningen betydligt stabilare än om spiken slogs in i handflatan. Människans händer är helt enkelt för svaga för att bära tyngden av en kropp som spikats upp på ett kors.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22