DAST-galleriet

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-1, Artikel

Konsten som speglar följetongsromanerna

Det här uppslaget är en konstutställning. Tre olika illustratörer svarar för utställningsföremålen. Lektyr som i många årtionden både publicerade noveller och följetonger vid sidan om reportage och berättelser ur verkligheten, brukade låta omslaget spegla den roman som serialiserades i tidskriften.

Alla följetongerna var inte deckare. Många var äventyr som utspelade sig i Vilda Västern eller bland ridande poliser och trappers i Kanadas vildmarker.

I allmänhet var det Helge Forsslund, som svarade för omslagen och han representeras här med ett exempel från 1930 och ett från 1953. Men Lektyr hade också en del andra illustratörer, här företrädda av Blixt och P. Söderström.

Det vi ser här är omslagen som innebar startskottet för fyra deckarföljetonger. Edgar Wallaces Dörren med de sju låsen, Manning Coles Mannen från Secret Service, Gösta Rodins Kvinnan som försvann och Stieg Trenters I dag röd …

Omslagen hade förr i tiden en viss studs, som helt har försvunnit i och med att tecknarna rationaliserats bort.

I dag är omslag till deckare i allmänhet gråa, mörka, trista och datoranimerade av ”konstnärer”, som är bättre på att manipulera datorer än på att göra omslagsillustrationer.

Det är troligen därför som bokomslagen mestadels är gråa och trista och intetsägande nuförtiden.

Det finns naturligtvis undantag.

Nu ska vi inte hänge oss åt någon form av ”Det var bättre förr”-nostalgi.

Men håll med om att det är något visst över Blixts omslag på det här uppslaget, som visar en man som tycks vara på flykt – är det möjligen in i en skog? – medan en bil som kört i diket och en man skymtar mellan de springande benen.

Det var som läsarna vet inte bara Lektyr som körde med häftiga omslag fordomdags.

Många veckotidningar anlitade dåtida tecknare både till omslag och till insidesillustrationer.

Trots att illustratörerna betydde väldigt mycket, så har de inte alls blivit särdeles uppmärksammade även om det kommit ut en del monografier med konst av tecknare som Bovil, Hegeland och Ib Thaning. Det kan bli fler utställningar i DAST-galleriet.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22