DAST-galleriet

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-2, Artikel

Dorothy Sayers De nio målarna har ofta och av många utpekats som världens bästa deckare genom tiderna.

Något sånt ting som bästa roman eller deckare eller vad det nu kan handla om existerar naturligtvis inte.

Och det finns faktiskt folk som tycker att De nio målarna är tradigt fy bajs.

Det faktum att en recensent kan lovprisa en bok som en annan recensent gör tummen ned för visar också att det mycket ofta handlar om individuella och privata preferenser och inte om anmälningar med konsumentupplysning.

Icke förty, De nio målarna är en annorlunda deckare, med en handling som svårligen kan efterapas till skillnad från mer allmänna intriger.

På engelska heter boken The Nine Tailors vilket bygger på en svåröversättlig ordlek.

Ordet ”tailor” (skräddare) har förvanskats till ”teller” (berättare, förkunnare) framhålls i Sonja Bergvalls svenska översättning. Som bas får storyn ligger växelringningen, en konstform som Dorothy Sayers påpekar är ”karaktäristisk” med tonvikten på ”speciell” för England. Hon använder det mångtydiga ordet ”peculiar”.

Hur har då konstnärerna illustrerat denna deckare? I Trumf-serien från Bonniers 1951 lät den anonyme illustratören en hand slita med växelringningen. 1983, då Per Ahlin gjorde omslaget, var det växelringningens mekaniska maskineri som inspirerade till omslagsillustrationen.

Till vänster ser vi en äldre amerikansk tolkning med klocktornet i nästan gotisk framtoning. En 1930-talsversion tillkommen vid en tid då Fritz Langs Metropolis var i ropet. Längst ned ett modernt anglosaxiskt pocketomslag med skräcken minimalistiskt koncentrerad till en klockkläpp i form av en dödskalle.

För den som vill veta mer om växelringningens konst hänvisas till Växelringning ett nöje med märklig historia av Lars Nystedt under strecket i Svenska Dagbladet 10 juli 2002.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22