DAST-galleriet

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Rekordmagasinet var den idrottsälskande ungdomens tidskrift nummer ett under 1940- och 1950-talen. Som så mycket annat av underhållning kom ljuset från Göteborg och legendariske demonpromotorn i boxning, Edwin Ahlqvist, stod för strålkastarljuset.

Ahlqvists Rekordmagasinet var nu inte bara sport. Därför missade säkert många av Kaj Hennings anhängare att Frank Waldors deckarhjälte inte bara härjade i Detektiv-magasinet, Alibimagasinet, Nyckelböckerna och Svenska Novell-magasinet utan också i Rekordmagasinet.

Frank Waldor var en pseudonym för Kurt Hördahl. John Lindblom gjorde omslaget här t v. Annars var hustecknaren signaturen Thord. Det var fart också över hans teckningar. Begreppet action är inte helt fel för att beskriva hans förmåga att fånga läsarnas blick utanför Pressbyråns kiosker för 50-60 år sedan.

Idrottsdeckaren Mord på fotbollsplan av Dick Allen, troligen en pseudonym, pluggades häftigt av Thord på omslaget till veckotidningens nummer 33/1951.

Rekordmagasinet innehöll också enstaka science fictionberättelser. Långt innan Jurrasic Park kom upp på biorepertoaren hade anomalier med människor som anakronistiskt umgicks med dinosaurier förekommit i litteraturen och på film. Landet som tiden glömde av A. Brigaud gick i den traditionen.

Den kallades äventyrsberättelse och var naturligtvis en sorts bakvänd sf. Motivet hade tidigare förekommit både i Levande Livet 1943 i novellen Den siste iguanodon av Sture Lönnerstrand och 1945 i berättelsen Jongor i det glömda landet av Robert Moore Williams i Jules Verne Magasinet/Veckans Äventyr.

Den fiktive gestalt som Rekordmagasinet blivit berömd för är naturligtvis Per Stigman, en svensk Robin Hood i äventyrsberättelserna signerade A. M. Marksman.

Bakom den signaturen stod Nils G. Holmström, gigant bland översättare med både Emily Brontë, ordförande Mao och Tusen och en natt plus en oändlig massa annat på sin översättarlista.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22