Därför är det 90-tal i Villette

Jun 18th, 2008 | By | Category: 2008-3, Artikel

Ingrid Hedström (Foto: Leif-Rune Strandell)

Av LEIF-RUNE STRANDELL

Ingrid Hedström är journalist och har alltså skrivit mycket i jobbet. Men ända sedan hon som nioåring upptäckte Maria Langs Inte flera mord har hon velat skriva deckare själv. Och nu har hon gjort det, Lärarinnan i Villette heter debuten och bok nummer två med samma huvudperson är redan på gång, och redan köpt av förlaget. Berättelserna utspelar sig i Belgien under 1990-talet. Förklaringen till detta är enkel.

Under 90-talet var Ingrid Hedström Dagens Nyheters Brysselkorrespondent. Och där kände hon att nu hade hon funnit rätt miljö för deckare. Flera olika försök hade hon gjort dessförinnan.

Under åren i Belgien hände mycket otäckt, och det finns något i samhällsklimatet som ropar efter deckare, känner hon. Bland det hemska fanns Brabantmördarna som rånade stormarknader och 28 personer mördades för magra dagskassors och cigaretters skull. Det vallonska socialistpartiets ordförande sköts när han kom från älskarinnans bostad, och de tänkbara motiven började rada upp sig (förhindra politisk mutskandal, interna partistrider, stulna värdepapper?).

– Jag begrep aldrig hur det hängde ihop, medger Ingrid Hedström.

Lågprismördare

Absurda scener rullades upp: ett beställningsmord blev för dyrt tyckte beställarna och engagerade lågprismördare från Sicilien…

Och så Dutroux-affären förstås, pedofilen som höll småflickor inlåsta. Ingrid hade barn i samma ålder och hade svårt att sova.

Ingrid Hedström (Foto: Leif-Rune Strandell)Så visst fanns (och finns?) mycket att behandla i romanform. Där fanns många gemensamma drag mellan affärerna, bl a trådar som löpte till samhällets toppar.

Ett drag som kommer fram både i verkligheten och hennes bok vill hon sammanfatta med orden gömma och glömma. Har det hänt något hemskt och obehagligt vill vi snabbt skjuta det ifrån oss. Hon påminner om det som nyss kom fram på Jersey, där många måste ha vetat, eller anat, vad som försiggick på barnhemmet.

I boken finns paralleller mellan det som hände för mycket länge sedan, och det som hände för några decennier sedan: upplopp är sällan spontana utan det finns någon som är drivande.

Och hon har skrivit om hur Belgien och Österrike tycks ha gemensamma drag i arvet från Habsburg, i makthierarkier, i katolsk kälkborgerlighet.

Pengarna i madrassen

Några typiskt belgiska drag är att man helst sparar pengarna i madrassen, att man vill visa öppenhet med stora trädgårdar och fönster i husen – men håller gardinerna fördragna så man inte ser in. Men ut.

Landet har ett kusligt kolonialt förflutet där Kongo var kungens privata egendom.

Alltså: bakgrunder fanns, och hon tilltalades av hur man kan avslöja det fördolda. Hur man långsamt skalar av lager av lögner, drar undan trådgardinerna. Ingrid började faktiskt som psykolog, men blev besviken på arbetet och så blev det journalistik i stället. Ett jobb som bygger på avslöjanden.

Men skrivandet har skett hemma i Stockholm. Hon funderade på huvudperson och ville ha en undersökningsdomare, en tjänst som finns förutom i Belgien också i frankrike, italien och Spanien. Undersökningsdomaren har stora befogenheter men är inte åklagare utan ska hålla strikt neutralitet i utredningen. De har en oberoende ställning i rättsapparaten och ska vara ”ljusets riddare mot maktmissbruk”. Det är undersökningsdomare som drivit projektet ”Rena händer” mot korruptionen och maffiainblandningen i italiensk politik, och stora mutmål i Frankrike.

Bra idé, men man behöver veta mer insåg Ingrid och försökte få hjälp med kontakt via belgiska ambassaden. Nix. Brev till domstol i Bryssel gav det artiga svaret att ärendet behandlas i vederbörlig ordning.

Men nu hade hon ju inte bott i Belgien utan att lära sig hur det samhället fungerar, så det gällde bara att hitta rätt person. Via en bekant, och bekantens bekanta kom hon fram till en kvinnlig undersökningsdomare som gärna berättade.

Fru Poirot

Så blev det då en fru Poirot som huvudperson. Naturligtvis en blinkning till Agatha Christie, men en koll i telefonkatalogen visade att det finns ett antal Poirot i Belgien.

(Och kära Agatha: hon pångrade hon att hennes detektiv blev belgare utan att författaren kunde så mycket om landet. Hercule tycker öl är ociviliserat, och kommer från världens ledande ölland…)

Det finns en blinkning till: Charlotte Brontë har med namnet Villette efter att ha bott i Belgien.

Och så 90-talet: Jo, det var ju då som Ingrid Hedström bodde där och lärde sig hur de då tre poliskårerna fungerade (nu har man reformerat, inte minst beroende på Dutroux-affären). Det är 90-talets Belgien vilket förklarar bristen på mobiltelefoner, de kom sent till landet.

Ingrid Hedström (Foto: Leif-Rune Strandell)Nu ska ingen tro att Ingrid flytt det hemska Belgien. Hon åker gärna tillbaka och hon trivdes bra.

– Det är ett sympatiskt land med rika konstskatter, god mat och härlig kust. Jag saknar Bryssel ibland, det är lantligt jämfört med Paris. Tupparnas galande får inte störa grannarna…

Men kommer belgarna att läsa hennes bok? Nja, kanske är ett nederländskt förlag intresserat. Danskarna vill ha den.

I Sverige har hon fått bra recensioner. Hon ställer upp på Bokmässan i Göteborg i höst och ska vara utfrågare på ett seminarium där. Annars har det inte varit så många möten med läsare än.

Maria Lang startade alltså deckarintresset. I övrigt då? HK Rönbloms Höstvind och djupa vatten är den bästa hon vet. Och först när hon fick sin egen färdigtryckta bok i handen insåg hon att det finns likheter berättelserna emellan. Kanske är det så att det bara finns en handfull berättelser. Sjöwall–Wahlöö snodde från McBain, Agatha Christie snodde från sig själv…

Bok nummer två, redan klar hos förlaget, är annorlunda och handlingen har trådar till vad som hände i Belgien under andra världskriget. Och sedan? Idéer finns. Ingrid växte upp i Avesta där stålverket dominerar, och hon har arbetat på SSAB i Domnarvet. 1983 gjorde hon en resa runt i Europa och besökte stålindustrier. Så det är ingen tillfällighet att hon placerad en stålindustri som största företag i Villette.

Taggar: , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22