Dansk deckarförfattare var tandläkare i Sverige!

Mar 6th, 2010 | By | Category: 2006-4, Artikel

Av Jean Bolinder

En gång köpte jag i ett antikvariat en bok av den danske författaren Leif Panduro (1923-77). En man från Danmark hette den och den var högst läsvärd. Men på och i boken stod inte ett ord om författaren. Det gjorde mig nyfiken. Vem var han? Senare såg jag i Hedmans förteckning att Panduro skrivit tre till svenska översatta deckare Flickan i kikaren (1973), Galen man (1977) Misstaget (1979).

Leif Panduro var på 1950-talet tandläkare på Folktandvården i Osby och i Borås. I Borås gick han på Elfsborgs hemmamatcher, började måla och skaffade sig en motorcykel. Det är författaren, radiomannen och DAST-medarbetaren Per Erik Tell som skrivit en fängslande artikel om honom i tidskriften Ikoner.

Senare blev han en av Danmarks mest uppmärksammade författare. Ofta handlar hans böcker och pjäser om galenskapens gränser. I en bok sparkar en elev sin rektor i baken och hamnar på mentalsjukhus. Leif Panduros mor Anne som övergavs av sin man medan hon var på BB, togs in på psykiatrisk klinik. Leif själv hamnade tre år gammal på barnhem.

Under kriget gick han in i motståndsrörelsen, samma motståndsrörelse som 1944 avrättade hans far för samröre med nazisterna. Leif Panduro skottskadades 6 maj 1945 i magen och hade sedan svårt att tala om kriget. Han ville bli journalist men tvingades av sin onkel in på Tandläkarhögskolan. Där träffade han Esther Larsen som han gifte sig med.

1952 kom paret med nyfödde Ole till Osby i norra Skåne. Där blev det badminton och en hel del sprit. Ole fick en lillebror Morten och de båda uppfostrades superliberalt.

”Om pojkarna vill kissa i skrivbordslådan, ja då får de också kissa i skrivbordslådan”.

I Osby verkade Leif Panduro vara en glad clown men han vantrivdes med sitt jobb och var egentligen djupt deprimerad. 1957 lämnade han den skånska orten men författare på heltid blev han inte förrän mitten av sextiotalet. I januari 1977 avled ”den galne tandläkaren från Osby” av en hjärtattack. Han var då en berömd författare men bara 53 år gammal.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22