Danielle Steel: Författare med tre assistenter och ett liv på både gott och ont

Feb 2nd, 2008 | By | Category: 2002-4, Artikel

AV KJELL E. GENBERG

Hon recenseras i nästan varenda nummer av DAST, skrev en läsare till oss. Vem är egentligen den där människan?

Frågan handlade om bestsellerförfattaren Danielle Steel – en dam som är känd i bokhandeln men icke på kulturredaktionerna. Denna kvinna är läst i hela världen och har sålt närmare 500 miljoner böcker. Enligt hennes amerikanska förlag – hämta saltpåsen – så är hon världens mest populära författare i dag.

Hon skriver för både ungdom och vuxna. De som blivit lite äldre får ta till sig kärleks- och relationshistorier i välbärgade familjer.

Sådant känner hon till. Snart två dussin av hennes romaner har blivit TV-produktioner och sedan 1981 har Danielle Steels böcker parkerat på New York Times topplistor för både inbundet och pocket. 1989 hamnade hon i Guinness Rekordbok efter att ha haft minst en bok på dessa listor i 381 veckor i sträck. Det har blivit ännu fler sedan dess.

Vid sidan av skrivandet är hon styrelseordförande i Amerikanska biblioteksföreningen och talesperson för Nationalkommittén mot barnövergrepp samt American Humane Association.

Hon heter egentligen Danielle Fernande Schuelein-Steel och föddes i New York den 14 augusti 1947. Där – och i Europa – utbildade hon sig inom PR och reklam men det räckte inte för henne, Hon skrev dikter och fick dem publicerade i kvinnotidningar under 70-talet. Hennes första roman som hette Going Home kom ut av trycket 1973. Redan då började kritikerna terra henne, men hon skrev vidare och nu kan hon gråta över sina recensioner hela vägen till banken.

För det mesta jobbar hon med fem böcker och flera filmmanuskript åt gången – researchar för en, skriver en annan och avslutar en tredje. Hon påstår sig göra grundforskning på varje bok i två eller tre år – vilket tyder på en makalös simultankapacitet – och när hon skriver det första utkastet är det inte ovanligt att hon sitter upp till tjugo timmar som klistrad vid sin gamla Olympia skrivmaskin från 1946.

Tro det eller ej: mitt i denna fart har hon hunnit med att uppfostra nio egna barn, men påstår att hon lever ett stilla familjeliv och att hon mest skriver. Det sista låter inte otänkbart.

Förutom barn har hon fem små hundar, en kanin, en papegoja och en vietnamesisk minigris.

Upp i ottan, sent i säng

Ska man tro den officiella hemsidan (och det ska man kanske inte helt och hållet) kliver hon upp sju varje dag för att få en stund med barnen innan de ska ut på sitt. Sen är det dags att ringa affärssamtal över hela världen.

Sedan kommer en del av förklaringen till hennes produktivitet. Halv nio är hon på sitt kontor för sammanträde med personalen (hur många svenska författare känner igen sig?) och går igenom alla projekt som är på gång. Hon kollar bokomslag, annonser och kollar kontrakt från några av de förlag i cirka 50 länder som ger ut hennes verk. Vid mötena har hon alltid sina tre assistenter och sin revisor med sig.

Lunch brukar hon inte ha tid att ta sig utan stoppar in en yoghurt eller en frukt av något slag vid skrivbordet. Mitt i alla affärer brukar hon också hinna med att skriva några rader. “Om jag inte blir alltför avbruten”.

Skrivandet en lång process

Halv tre hämtar hon ungar och drar iväg med dem på allehanda aktiviteter fram till fem när det äter är dags att träffa assistenterna för att utvärdera dagen.

Efter middagen hemma sätter hon sig vid skrivmaskinen klockan åtta, jobbar till två på morgonen för det mesta, sover till sju och sen börjar alltsammans om igen.

Hur kommer då en typisk Danielle Steel-bok till? Jo, hon säger sig börja med en bild av något, kanske en person som hon placerar i en för henne känslostark situation.

– I veckor och månader – det är en lång process – gör jag anteckningar och skriver scener. Till sist är jag helt uppslukad av världen jag skapat och då bubblar idéerna fram av sig själva. Då är jag bara en åskådare i det drama som utvecklas, säger hon på sin hemsida.

Men hon skriver aldrig om verkliga personer och aldrig om sitt eget liv i romanerna. Och hon har aldrig gått någon skrivarkurs.

När hon fick ut den första boken hade hon gått den vanliga vägen: en lång rad refuseringar, omskrivningar och nya försök. Till sist hade hon turen att hitta en bra agent.

Egna favoriter är klassiker, men också fransk populärlitteratur som Colettes romaner och – John Grisham. Hon skriver aldrig uppföljare och favoriter bland de egna böckerna växlar.

För det mesta gillar hon den som hon just skriver eftersom hon är så upptagen med den. Och hon säger att hon ska fortsätta att skriva tills hon dör knall och fall. Detta tyder på att Danielle Steel inte enbart skriver för pengar. Det har hon ju redan gott om.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22