Dan Brown: Världsberömd tennisfantast hatad av kyrkliga fanatiker

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-1, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Dan Brown påstås vara mediaskygg, men det tycks vara en sanning med modifikation. Om man söker på hans namn på Internet kommer det upp cirka en och en halv miljon sidor och många av dem är intervjuer för olika tidningar och etermedia. Men det går kanske inte att hålla sig i skymundan efter att ha skrivit Da Vincikoden som blivit en bästsäljare nästan utan motstycke och översatts till mer än 40 språk. I början av fjol året hade Brown fått med fyra av sina romaner på New York Times bestsellerlista samma vecka.

Han ställde upp för TV-stationerna CNN, The Today Show, National Public Radio, Voice of America förutom tidningarna Newsweek, TIME, Forbes, People, GQ och The New Yorker för att nämna några. Mediaskygg?

Chifferförtjust engelsklärare

Dan Brown är född och uppväxt i ett hus fyllt av böcker i den lilla staden Exeter i New Hampshire – på samma gata som en annan känd författare, John Irving. Hans far var mattelärare och själv utbildade han sig till lärare i engelska samtidigt som han började intressera sig för kodknäckning.

1996 fick detta intresse honom att fundera på att skriva en roman. Den fick titeln Digital Fortress och handlade om den sköra gränsen mellan vanliga människors privata angelägenheter och den nationella säkerhetens vilja att veta allt. Vid det här laget hade så kallade eBooks blivit stor artikel och Browns bok hamnade etta på dess försäljningslista. Han följde upp den med technothrillern Deception Point som behandlade hemlig teknik, moral inom politiken och, också här, nationella säkerhetsintressen.

Som son till en matematikprofessor, som fått pris av presidenten och dessutom intresserade sig för religiös musik, växte Dan upp i ett hem där man ofta pratade filosofiskt om så olika ämnen som vetenskap och religion. Han använde sig av dessa perspektiv i romanen Angels & Demons (Änglar och demoner, 2005) som utspelade sig i ett schweiziskt fysiklaboratorium och i Vatikanen.

Religiös konst och symboler

Nu fick han också idén att börja med en serie ”symbolthrillers” och hittade på hjälten Robert Langdon, en Harvardprofessor i ikonografi och religiös konst.

Dan Brown är gift med konsthistorikern och målaren Blythe. De samarbetade under researchen för Da Vincikoden när de tillbringade ganska lång tid tillsammans i Louvren i Paris. Det visade sig vara ett lönande samarbete – redan första veckan efter utgivningen hamnade Da Vincikoden etta på bestsellerlistorna hos New York Times, Wall Street Journal, Publishers Weekly och San Francisco Chronicle och det var förstås oundvikligt att den skulle bli film.

Egentligen hade Dan Brown inte planerat att bli författare, han ville skriva musik och lyckades få med en sång i ceremonielet kring Olympiska Spelen i Atlanta.

– Så vaknade jag en morgon och bestämde mig för att skriva fiktion, har han sagt. Det blev Digital Fortress, men jag tvivlar på att jag någonsin kommer att skriva på spekulation igen, även om den boken gick bra. Att den gjorde det beror säkert på att jag som lärare läst en mängd klassiker där hantverket kring intrig och beskrivningar blir så tydliga.

Han började undersöka Amerikas Hemliga värld och fann att det fanns en underrättelsetjänst som var lika stor som CIA, men som bara två procent av den amerikanska befolkningen kände till – National Security Agency, förkortat NSA och är nationens värsta tjuvlyssnare.

Den är som en stor dammsugare och samlar in underrättelsematerial från världens alla hörn och söker efter allt som kan undergräva USA:s makt.

Regering som ”Storebror”

Detta visade sig intressera många amerikaner, i synnerhet sådana som roades av kodknäckning. Hans upptäckter var lite skrämmande: regeringen visade sig veta mycket mer om landets medborgare än någon trott.

NSA bildades av president Harry Truman en minut efter midnatt den 4 november 1952 för att samla in information från fientliga makter, allt enligt kongressarkivet. Det handlade om att stjäla andras hemligheter och bevara de egna. Idag har organisationen 25.000 anställda i Fort Meade i Maryland och en årlig budget på 12 miljarder dollar.

Hindrar bomber och missiler

– Och de gör nytta, säger Dan Brown. Enligt ett FBI-uttalande inför senaten lyckades NSA under ett år förhindra att ett amerikanskt passagerarplan störtade, att ett amerikanskt konsulat bombades och att USA undvek en raketattack.

Men det var med Da Vincikoden som namnet Dan Brown nådde internationell status. Den handlar om den kände Harvardsymbolisten Robert Langdon som kallas till museet Louvren för att undersöka en serie kryptiska symboler knutna till Leonardo Da Vincis konst. När han kommit en bit på väg finner han nyckeln till en av al1a tiders största mysterier – och blir en jagad man, tillsammans med Sophie som hjälper honom.

Hatad av vissa katoliker

Det finns många inom den kristna (katolska) kyrkan som hatar Dan Brown och menar att boken innehåller historiska felaktigheter och är dåligt underbyggd när den påstår att Jesus var gift med Maria Magdalena och att deras ättlingar ännu lever bland oss. Om detta har kyrkan ljugit i bortåt 2.000 år, och en sådan beskyllning är svår att svälja.

Strax före jul gav B. Wahlströms förlag ut boken Knäck Da Vincikoden av Simon Cox – ett av många verk som handlar om bokens personer, händelser och villfarelser. Det är intressant läsning om myter som skapats och om Dan Browns förmåga att skämta till det. En av huvudpersonerna i Da Vincikoden är kardinal Manuel Aringarosa, namnet byggt på de två italienska orden aringa (sill) och rosa (rosa/röd), vilket på engelska blir ”red herring”, ett uttryck som inte bara betyder rökt sill utan också villospår. Cox visar på många fler skämtsamheter som gör att man kan läsa om Browns bok från ett annat perspektiv.

Browns närmaste dussin skall också ha Robert Langdon som huvudperson och han skall få härja på mystiska platser runt om i världen. Men fortsättningen på Da Vincikoden handlar om ett mysterium på amerikansk mark – och inbegriper avslöjandet av dold historia i Washington, D.C.

Inga hemligheter

– Men en av de mest förvånande aspekterna när jag förarbetade Da Vincikoden var upptäckten att en av historiens största hemligheter inte alls var så hemlig. Ledtrådar till dess sanna natur finns överallt runt omkring oss – i arkitektur, konst, musik, legender och historia. Som Robert Langdon säger: ”Tecknen finns överallt”.

Skribenten Brown läser sällan fiktion. Han menar att eftersom hans böcker kräver så mycket research läser han nästan enbart faktaböcker, biografier och översättningar av antika texter. Men han har faktiskt inspirerats av tre fiktionförfattare: Robert Ludlum för hans intrikata intriger, John Steinbeck för hans beskrivande berättelser och Willian Shakespeare för hans lek med ord.

Sydney Sheldon inspiration

Men den bok som var avgörande för beslutet att bli författare var en roman av Sydney Sheldon.

– 1994 semestrade jag på Tahiti och hittade Sheldons Doomsday Conspiracy på stranden. Jag läste första sidan, nästa sida och fortsatte. När boken var utläst tänkte jag att så där kan också jag skriva. Så när jag kom hem började jag arbeta på min första roman.

Det arbetet är omgivet av bestämmelser. Om han inte sitter vid skrivbordet klockan fyra på morgonen tycker han att han förlorat sin mest produktiva timme. På bordet står ett gammaldags timglas och varje timme bryter han skrivandet för lite uppmjukande gymnastik. När dagens pensum är avklarat spelar han tennis.

– Jag har blivit fanatiker när det gäller den sporten.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22