Dan Brown: författare med dechiffrering och religion i sitt bagage

Mar 14th, 2010 | By | Category: 2004-3, Artikel

Under året har det varit mycket snack om Da Vinci-koden av Dan Brown, ett slags deckare om en kod från urminnes tider. Kritiken och kulturjournalisterna har inte varit helt ense utan antingen menat att boken skall höjas till skyarna eller plöjas ner bland all annan gödsel.

Hur som helst går det inte att bortse från Dan Browns författarstorhet. Tidigt år 2004 höll fyra av hans romaner till på New York Times bestsellerlista, som toppades av just Da Vinci-koden.

Medan han gjorde sin PR-turné – något som amerikanska förlag är suveräna på att iscensätta (han var med i CNN, Today Show, radio från kust till kust, alla TV-soffor, internationella Voice of America och givetvis alla de stora tidningarna Newsweek, TIME, Forbes, People, GQ och The New Yorker för att nämna några – blev hans ”kodbok” såld världen över och finns nu översatt till minst 40 språk.

Vetenskap och religion

Dan Brown växte upp i en familj där fadern var prisbelönad matematikprofessor och modern kyrkomusiker, alltså i en atmosfär bestående av vetenskap och religion, om nu någon kan tänka sig denna blandning.

Han är utbildad på Arnherst College och Phillips Exeter Academy, där han också arbetade som engelsklärare innan han började skriva för sin försörjning.

År 1996 fick hans intresse för knäckning av chiffer och hemliga regeringsorgan honom att skriva sin första roman. Den döptes till Digital Fortress och hamnade högt på listan över e-böcker. Den handlade om den hemlighetsfulla National Security Agency och tog upp den tunna gränsen mellan civilt privatliv och den nationella säkerheten.

Den följdes upp med teknothrillern Deception Point, som rörde sig inom samma hemlighetsfulla områden.

När han skrev boken Angels & Demons tog han upp det han levt med som ung – vetenskap kontra religion – och den thrillern utspelades på ett schweiziskt laboratorium samt i Vatikanstaten.

På senare tid har han börjat jobba på en serie thrillers som skall utforska symbolik.

Huvudperson i dem är Robert Langdon, professor i ikonografisk bildtolkning och religiös konst vid Harvard. Inte heller dessa böcker kommer att enbart utspela sig i USA utan Langdon kommer att hamna i både Paris och London.

Dans fru Blythe, som är konsthistoriker och målare, jobbar och reser ihop med honom under hans många fältstudier. Inför Da Vinci-koden tillbringade de en hel del tid på Louvren i Paris.

Han har förresten skrivit filmkontrakt med Columbia Pictures som vill göra rörliga bilder av den boken.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22