Dan Anderssons hemtrakter hemvist för litet förlag

Sep 4th, 2009 | By | Category: 2002-3, Artikel

Här fortsätter DAST:s strävan att berätta om de många bokförlag som ger ut böcker i vårt avlånga land. Det finns många små förlag och eftersom detta nummer av DAST har Bamse-storlek, så finns det plats för två förlagspresentationer. Här handlar det om Edicom i Söderbärke.

Av Kjell E. Genberg

Söderbärke ligger inte mer än fyra, fem mil från Grangärde finnmark, Dan Anderssons födelsebygd och därmed en plats som för evigt etsat sig in i den svenska litteraturen.

I detta vackra, stillsamma samhälle bor en man som också bestämt sig för att ta en plats på den litterära kartan. Trogen landsdelens traditioner kommer han från Finland och i Söderbärke skapade han ett förlag för att ge ut böcker ”som intresserar mig”. I höst kommer en svensk deckare.

Han heter Pertti Nuottimäki och föddes 1944 i Jääski som ligger cirka en mil från Imatra i östra Finland.

Sitt intresse för att läsa och skriva kom tidigt i barnaåren.

– Jag fick för mig att man inte kunde ha ett bättre jobb än på bibliotek, säger han till mig när vi sitter och pratar i backen ovanför en härlig liten vik av sjön som närmast trycker sig in i Söderbärke.

Blev bibliotekarie – i Sverige

Så han blev förstås bibliotekarie, även om det dröjde ett tag. Den verkliga inspirationen till att börja studera till sådan fick han via Mikko Mäkelä som inte bara var stadsbibliotekarie i Tammerfors utan dessutom kände den store finske författaren Väinö Linna – ni vet, han med Okänd soldat, Högt bland Saarijärvis moar och fler därtill.

Men drömjobbet fick han inte förrän han hamnade i Sverige och studerade vid bibliotekshögskolan i Borås. Första jobbet fick Pertti i Smedjebacken där han stannade i fem år. Men så köpte han sig ett hus i Söderbärke tillsammans med hustrun och därmed tog han också en del av tjänsten där. Orten har ett trevligt och riktigt välsorterat bibliotek.

Det var i den här vevan som intresset för att ta tillvara författares intressen växte. Tillsammans med den lokale författaren Arne Persson startade han amatörförfattarföreningen Bärkebygdens Pennvässare för lite drygt tjugo år sedan.

”Edicom”, antecknar jag. Bra namn. Men vad kan det betyda? Då får jag ett skratt till svar.

– Det betyder ingenting. Min gudmor hade en gång en modeaffär i Helsingfors. Den hade ett fräsigt namn som jag inte begrep och frågade samma sak som du. Då svarade hon att saker och ting inte måste betyda något, det räcker med att namnet låter bra. Det tycker jag att Edicom gör.

En sak som hade betydelse för att komma igång med Edicom var att han vid samma tid var med och grundade Landsbygdens Information och Vetande (LIV) vars syfte var att introducera datakunskap. Det blev en hel del datautbildningar samt kontakter med småföretagare.

– Jag kom att ge ut olika slags böcker, en del skönlitteratur också, säger Pertti. Det är en styrka att ge ut på både finska och svenska. Här i de berömda finnmarkerna har finskan fortfarande viss kraft.

Deckare i höst

Och nu dristar du dig till att ge ut en deckare?

– Nyligen flyttade Jan Nygren hit från Stockholm. Han hade gett ut en novellsamlig tidigare. Samligen hette Mysterier från Brännvinsbältet och kom ut på förlaget Gondolin. När han fick veta att jag hade förlag berättade han att han höll på att lägga sista handen vid en kriminalroman som hade Dalarna, närmare bestämt Korsån, som skådeplats. Jag blev intresserad och han lät mig titta på manuskriptet.

– Boken kommer ut i höst. Arbetsnamnet, som kan bli den rätta titeln, är När ondskan kom till byn.

Det torde alltså betyda att förlaget ska bli större?

– Nej, jag hoppas inte på att växa. Växandet har inget egenvärde, säger Pertti Nuottimäki. Men det är mycket tänkbart att jag ökar förlagsfarten efter pensionen. Det som styr hur det ska bli är inspiration och infall.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22